Pētījums: Putina izveidotā varas sistēma neļauj modernizēt Krievijas ekonomiku • IR.lv

Pētījums: Putina izveidotā varas sistēma neļauj modernizēt Krievijas ekonomiku

4
Austrumeiropas politikas pētījumu centra jaunāis rakstu krājums “Krievijas ekonomika: Putina 4. prezidentūras scenāriji”.
Ieva Dzelme-Romanovska, APPC komunikācijas un projektu koordinatore

Oficiālā Krievija veic destruktīvas darbības Eiropas Savienības valstīs, lai tās iekšēji sašķeltu un radītu sabiedrības neuzticēšanos savai valsts pārvaldei. Kremlis organizē savas valsts iedzīvotāju informatīvo ietekmēšanu, kā arī aktīvi izplata dezinformāciju Rietumos. Nozīmīga daļa vēstījumu saistīta ar meliem par Krievijas ekonomisko “varēšanu” un citu valstu “nevarēšanu”. Vienlaikus Krievijas elite prezidenta Vladimira Putina valdīšanas laikā nav īstenojusi efektīvu valsts pārvaldi, kas strādātu savu līdzpilsoņu labā. Krievijas vara nav izmantojusi iespējas pārorientēt savu ekonomisko modeli uz starptautiski konkurētspējīgu alternatīvu un veikt nepieciešamās reformas. Tā secināts Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) jaunajā rakstu krājumā “Krievijas ekonomika: Putina 4. prezidentūras scenāriji” (The Russian Economy: Prospects for Putin 4.0).

Krievijas politiskais modelis paredz, ka valsts intereses tiek definētas, vadoties no šauras elites vajadzībām, kam ir noteicošā loma valsts ekonomikā. Putina varas sistēmas uzdevums ir aizsargāt un atražot šīs elites pastāvēšanu ilgākā termiņā, tāpēc valsts labklājība ir tikai instruments pie varas esošo personu varas saglabāšanā. Krievijas elitei nav motivācijas domāt par ekonomiskām inovācijām un “tehnoloģisko izrāvienu”, par ko 2018. gadā valsts prezidenta vēlēšanu kontekstā runāja Krievijas propagandisti, teikts pētījumā.

Rakstu krājumā pētnieki norāda – kad Putins kļuva par prezidentu, Krievija gandrīz 10 gadus piedzīvoja strauju ekonomisko izaugsmi, galvenokārt pateicoties ievērojamam naftas cenu pieaugumam. Šis samērā veiksmīgais periods ir ne tikai nodrošinājis Krievijas daļas pieaugumu pasaules ekonomikā (no 3,1% līdz 3,9%), bet arī paaugstinājis prezidenta Putina popularitāti. Tomēr turpmākā attīstība vairs nav bijusi tik pārliecinoša. Globālās finanšu krīzes ietekmē Krievijas ekonomika 2009. gadā samazinājās par 7,8%, kam sekoja mērenāks izaugsmes periods nekā gadsimta sākumā.

Krievijai piemīt liels attīstības potenciāls un plaša dabas resursu bāze, norāda pētnieki. Tiek lēsts, ka Krievijai pieder aptuveni 30% pasaules dabas resursu. Vairākus gadus Krievijas ekonomikas makroekonomiskie rādītāji ir bijuši stabili: zems bezdarba un inflācijas līmenis, kā arī nesen papildinātie zelta un valūtas rezerves fondu krājumi ir ļāvuši izvairīties no ekonomikas kataklizmām.

Taču esošā varas sistēma kavē Krievijā īstenot ekonomisko modernizāciju, secina pētnieki,  jo tai raksturīgs augsts korupcijas līmenis; valsts pārvaldes saistība ar organizēto noziedzību; valsts drošības dienestu izmantošana elites interešu aizsardzībai; valsts ietekmes īpatsvars ekonomikā, izspiežot privātos uzņēmumos; tiesiskais nihilisms, kas atbaida ārvalstu investīcijas.

Nozīmīga Krievijas federālā budžeta pozīcija pēdējos gados atvēlēta militārajiem izdevumiem. Līdz ar to cieš iedzīvotāju dzīves līmenis, jo pietiekami netiek finansēta izglītība un veselība.

Pētnieki uzsvēruši arī to, ka Krievijas uz centru orientētās politikas rezultātā izveidojušās krasas dzīves līmeņa atšķirības starp Krievijas reģioniem. Reģionālā politika pārsvarā tikusi virzīta uz resursu koncentrēšanu centrā, lai nodrošinātu Kremļa kontroli un varu, novirzot valstī esošos resursus militarizācijai, agresīvai ārpolitikai un savas ideoloģijas stiprināšanai.

Rietumu valstīs pēdējo gadu laikā pietiekami kritiski nav novērtēts Krievijas izcelsmes kapitāls, raksta pētnieki. Tam raksturīga cieša saikne un atkarība no Kremļa, no kā izriet arī šīs naudas turpmākie izmantošanas mērķi ārvalstīs.

Kremļa ietekmes vairošanai tiek finansētas vairāku valstu politiskās partijas, domnīcas, universitātes, futbola klubi, labdarības projekti. Šādā veidā Kremlis nopērk atbalstītājus, kuri kļūst par Krievijas politikas advokātiem starptautiskajā līmenī. Kapitāla plūšana uz Rietumiem nodara būtisku kaitējumu arī pašai Krievijai, jo tas vairs netiek izmantots iekšējai infrastruktūrai, ekonomiskajai attīstībai un vispārējā labklājības līmeņa uzlabošanai. Šādā veidā Kremļa īstenotā politika ļoti dārgi izmaksā Krievijas iedzīvotājiem, skaidrots jaunajā grāmatā.

Pētnieki vērš uzmanību uz to, ka no Krievijas Eiropas virzienā plūst ne tikai pelēkā nauda, bet arī ar ekonomikas naratīviem piepildīta propaganda un dezinformācija. Ar dezinformācijas vēstījumu palīdzību turpinās regulāri centieni mazināt Baltijas valstu pilsoņu uzticēšanos savām valsts institūcijām un mēģinājumi vairot promaskavisku skatījumu uz ārpolitiku. Krievijas troļļi sociālajos tīklos un Kremļa kontrolēti mediji izplata vēstījumus par Baltijas valstīm kā “caurkritušām”, kuru “rūpniecība tikai sagrauta pēc PSRS sabrukuma”.

Propagandisti mērķtiecīgi salīdzina Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomisko sniegumu ar bagātākajām Eiropas valstīm, nevis ar citām bijušajām padomju republikām, kam klājas daudz sliktāk nekā baltiešiem, kuru ekonomikas aug un kuri vairākus gadus IKP pieauguma tempu ziņā bija apsteiguši arī daudzas Eiropas valstis. Tiek mēģināts vairot nostalģiju par “labajiem laikiem PSRS sastāvā”, raksta pētnieki.

Grāmatu izdevis APPC, apvienojot starptautisku autoru komandu – pētniekus no Krievijas, Polijas, Vācijas, Lietuvas un Latvijas. Mūsdienu Krievijas aktualitātes un tendences analizētas, izmantojot gan politoloģijas, gan ekonomikas pētniecības metodes.

Rakstu krājums tapis sadarbībā ar Fridriha Eberta fondu un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā. Tas brīvi pieejams APPC i-net vietnē www.appc.lv.

Komentāri (4)

QAnon 24.03.2020. 21.49

Fufels. Krievijas ekonomiku neļauj modernizēt negatīvā selekcija, jeb kolektīvais Putins. Pahans nosprāgs, dzimtcilvēki, kuru gēniem ir 47 hromosomas (kā apgalvoja bijušais kultūras ministrs Medinskis) https://www.youtube.com/watch?v=PrLSYyLaMKA, izvēlēs sev tādu pašu vai vēl sadistiskāku un asinskārāku. 1999. gadā tādu Putinu praktiski neviens nezināja un viņa reitings varēja būt pāris procentu, bet kad tas bija “nomočījis” atejās 50 000 čečenu bērnu, kļuva ļoti populārs. Cik populārs kļuva asiņainais Nikolajs, kad 1914. gadā, sasapņojies sagrābt daļu Austroungārijas un Balkānus, sarīkoja WWI? Populists (tāds, kurš lieliski izprot sabiedrības vēlmes) Staļins kopš 1927. gada ar ASV cionistu finansiālu, tehnisku un intelektuālu atbalstu eskalēja gatavošanos Lielam karam, lai apmierinātu savas tautas ģenētiski iemantotās un gadsimtos ieaudzinātās vēlmes pierīties cilvēku asinis, bet toreiz homo russicus negatīvā selekcija pat nebija sasniegusi savu apogeju.

+1
0
Atbildēt

0

kolpants 31.03.2020. 13.37

И о разнице в доходах – чья бы “корова мычала”.
и по разнице развития – у нас у руля уже лет 30 правильные латыши с западным мышлением. Итог-даже официально разница между зарплатами в Риге и Латгалии почти 50%.

0
0
Atbildēt

0

kolpants 31.03.2020. 13.34

Это все было бы замечательно, если бы в ответ на однобокую информацию Кремля западные СМИ и аналитики могли бы давать объективную картину происходящего в России. Но почему-то удивительным образом, по крайней мере, в местных латвийских сми, о России можно найти только негативные новости:
1. рухнул дом от взрыва газа – новость на главной странице делфи висит дольше, чем новость о событии в Латвии
2. В России открыли крупный завод – новость вообще не появляется на местных порталах

Но когда Россия использует такой же подход, тут же начинается возмущение: а почему Россия пишет об уехавших 250 тыс, но не пишет о новых заводах?
Господа, начните с себя, покажите, как нужно объективно показывать информацию! А то пока это похоже на “он первый начал, пусть он первый правильно сделает”. Но у другой стороны точно такие аргументы.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu