Viņķele: Cīņa ar "Covid-19" ir skarbs stresa tests Latvijai • IR.lv

Viņķele: Cīņa ar “Covid-19” ir skarbs stresa tests Latvijai

1
Veselības ministre Ilze Viņķele. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Veselības ministre Ilze Viņķele (A/P) intervijā žurnālam Ir ceturtdien teic, ka situācija jeb cīņa ar Covid-19 “ir skarbs stresa tests pilnīgi visām sistēmām” Latvijā. Viņai ir bail domāt par ekonomiskajām sekām – “bedres dziļumu mēs šobrīd nevaram prognozēt”.

Ministre uzskata, ka Latvijā plašāk jāizmanto sociālās apdrošināšanas iespējas, darba nespējas lapas. Tomēr, ja valdība nepārskata proporcijas, ko maksā darba devējs un valsts no sociālā budžeta, tad tā ir palīdzība darba ņēmējam un “nokauj” uzņēmēju.

Viņķele intervijā norāda uz vēl vienu instrumentu, ko paredz Darba likums, porit, tā ir dīkstāve. To kompensē darba devējs, bet šī situācija nav izveidojusies darba devēju vainas dēļ. Arī te valstij ir jāpalīdz uzņēmējiem, un par šo mehānismu ceturtdien spriedīs valdība ārkārtas sēdē.

Vaicāta, kāpēc pāris dienu laikā valdība divas reizes nozīmīgi pastiprināja ar koronavīrusu saistītos noteikumus, ministre atbild, ka “krīze ir tāda, kad rīcība ir maināma ne pa dienām, bet stundām. Nākamā rīcība nenozīmē, ka iepriekšējā bijusi slikta”. Viņa uzskata, ka ir ļoti labi, “ka esam tik fleksibli, varam pieņemt lēmumus pat tik jocīgā koalīcijā”. Un vaicā – kas divu dienu laikā mainījās? Apkārtējo valstu reakcija, bijis tāds kā domino efekts, kas licis valdībai arī koriģēt liegumu vienkopus pulcēties 200 cilvēkiem, to samazinot līdz 50.

Tomēr Viņķele uzskata, ka politisks lēmums ir neļauties spiedienam atklāt inficēto cilvēku dzīvesvietu, un piemin pirmo inficētās sievietes gadījumu, kad mediji izskaitļojuši un vajājuši viņu, lienot privātajā dzīvē. Sieviete bijusi novesta līdz tādam stāvoklim, ka negribēja vairs atkārtot testus.

Visu interviju ar Ilzi Viņķeli lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (1)

La spada di Damocle 18.04.2020. 19.38

Veselības ministrijā ir pilnīgs ārprāts, saka Solvita Olsena TV24 Preses klubā. Un kāpēc ? Tāpēc, ka Veselības ministrija ir pilna ar zema intelekta šoferu meitām, kuras nav spējīgas ne uz kādu jēdzīgu darbu, pilnīgs intelekta iztrūkums. Jāatlaiž visi un jāveido no nulles.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu