Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pēdējie neskartie. Ziņojot par vīrusa Covid-19 izplatību, tagad ir vienkāršāk iezīmēt valstis un teritorijas, kuras vīruss vēl nav sasniedzies jeb, precīzāk, valstis, kurās vēl oficiāli nav apstiprināti inficēšanās gadījumi. Situācija 16. marta vakarā (PVO dati).

16. marts bija pirmā diena, kad ar Covid-19 inficēto personu un mirušo skaits ārpus Ķīnas pirmoreiz pārsniedza Ķīnā reģistrēto pacientu un upuru skaitu. Vīruss sāka plosīties Huibei provincē pagājušā gada decembra sākumā. Pēdējās dienās Ķīnā reģistrēto saslimšanu skaits ir strauji samazinājies — 16. martā tika reģistrēti tikai 16 jauni inficēšanās gadījumi. Kopumā Ķīnā bija reģistrēti 80 860 inficēšanās gadījumu, no tiem 67 000 pacientu ir atlabuši.

Pasaules Veselības organizācija paziņojusi, ka par Covid-19 pandēmijas jauno epicentru ir kļuvusi Eiropa. Tūkstošiem inficēto jau ir Spānijā, Francijā, Vācijā, Nīderlandē, Šveicē un Lielbritānijā. Vissliktākā situācija ir Itālijā, kur saslimušo skaits sasniedzis 25 tūkstošus, bet miruši vairāk nekā 2000 cilvēku, galvenokārt gados veci cilvēki. Mirstības līmenis Itālijā ir īpaši augsts, sasniedzot 7,3%. Nelaiķus apglabā apbedīšanas firmas bez tuvinieku klātbūtnes, jo bēres (kā arī laulības un kristības) Itālijā ir aizliegtas vismaz līdz 3. aprīlim.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena Covid-19 izplatības dēļ ierosināja uz 30 dienām atļaut tikai būtiski svarīgus braucienus uz ES. 


Vācijas uzņēmums CureVac noraidījis pārpirkšanas piedāvājumu no ASV prezidenta Donalda Trampa, kurš vēlas iegūt ekskluzīvas tiesības uz vakcīnu pret jauno koronavīrusu. CureVac pie vakcīnas izstrādes strādā kopš janvāra vidus. Tramps esot piedāvājis miljardu dolāru (893 miljoni eiro). Vācijas ekonomikas ministrs Pēters Altmaiers paskaidrojis, ka viņa valdība neļaus vakcīnas ekskluzīvo tiesību pārdošanu trešajai valstij, ja runa ir par pašas Vācijas un Eiropas drošības interesēm. Kopumā ar vakcīnas izstrādi pasaulē šobrīd nodarbojas vismaz 35 firmas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu