Putekļu opera • IR.lv

Putekļu opera

Laura Dumbere

Diemžēl dzejnieks Imants Ziedonis tā arī nepabeidza iecerētās Putekļu operas libretu, kurā lomās darbotos putekļi un gruži, drupačas, slotas un lupatiņas. Taču mēs visi katru pavasari izvēršam dramatisko putekļu vajāšanas izrādi savās mājās — lielo tīrīšanu. Aktīvākie pieķeras arī ķermeņa attīrīšanai: diētām, sulu kūrēm un pat detoksikācijai. Vēlme izpurināt savu dzīvi pavasarī ir nevaldāma

Septembra vidū maigā pievakarē ar draugiem sēdējām viņu lauku sētas pagalmā pie āra galdiņa. Aizvadītā vasara dzisa, bet vēl sildīja. Malkojām sarkanvīnu, klusējot baudījām pēdējo sienāžu vijoļspēli atvasaras krēslā. Un vērojām peļu migrāciju. No paegļa krūma apakšas pa vienai izspurdza peles un, neveltot cilvēkiem pat bažīgu skatienu, skrēja tieši uz māju, kur pazuda zem ieejas lieveņa pamatiem. Lielas un mazas, gaišpelēkas un tumšas — visas pārvācās uz māju. Šausmas, īsta migrantu armija! Viena aizšmauca kaķim gar pašu degungalu. Sašutušais un pazemotais kaķis zaudēja valodu un metās cītīgi mazgāt sev asti, lai izliktos, ka peli nav redzējis un viņam nav, par ko kaunēties.

Ja cilvēkiem būtu tik lielas acis kā pūcēm, mēs droši vien pamanītu arī zirnekļu ģimenes, kas, garās un tievās kājas apņēmīgi cilādamas, rudenī dodas iekarot iekštelpas. Ja mēs nebūtu pilsētnieki, tad labi iztēlotos malkas vai ogļu putekļus, kas telpās krāsies visu ziemu. Un garaiņus no vārošiem zupas katliem, kas uz sienas virs plīts atstās taukainus traipus. Tiem, kuri mīt dzīvokļos, ir sveša šī ziemas realitāte ar peļu kakiņām (nesajaukt ar zemē nobirušām ķimenēm!), zirnekļu tīkliem un malkas putekļiem. Tomēr ziema pat dzīvoklī ir netīra, jo uz iekštelpām pārvācas lielākais netīrības avots — cilvēki ar saviem pūkainajiem džemperiem, siltajām segām, izkritušajiem matiem un cepumu drupačām. Logi bez vajadzības netiek virināti, lai bargās apkures izmaksas neizkūp gaisā. 

Caurvēja spēks

Pārdošanas dati liecina, ka sadzīves tīrīšanas līdzekļus visaktīvāk pērk tieši pavasarī. It īpaši logu mazgāšanas šķidrumu — ar pavasara pārdošanas apjomiem ražotāji var atlikušo gadu «sēdēt ar pīpi uz jumta». Kāpēc lielā tīrīšana notiek tieši pavasarī? Kāpēc māju nevar mēzt novembrī vai janvārī? Izrādās, dažas tautas tā dara. Skoti un īri lielo tīrīšanu veic 31. decembrī, japāņi savus putekļus purina janvārī. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu