Labas un sliktas ziņas • IR.lv

Labas un sliktas ziņas

Vīrusa skartās valstis. Līdz 3. martam inficēšanās gadījumi bija reģistrēti gandrīz 80 valstīs. Ar oranžu krāsu iezīmētas valstis ar vislielāko saslimšanu skaitu. Avots: PVO
Viviana Vanga, © The New York Times News Service

Vairāk nekā 80% reģistrēto koronavīrusa pacientu slimību pārcieš viegli, liecina liels ķīniešu pētījums. Tomēr viegli simptomi var kavēt epidēmijas ierobežošanu

Kad bīstamais vīruss sāka plosīties Ķīnā un aizceļoja tālāk pa pasauli, miljoniem cilvēku pārņēma bailes un pat panika. Galu galā, Covid-19 jau reģistrēts sešos kontinentos. Atklāto inficēto cilvēku skaits otrdien tuvojās 100 tūkstošiem, no kuriem vairāk nekā 3000 ir miruši.

Tajā pašā laikā medicīnas eksperti norāda uz kādu pozitīvu aspektu: lai gan vīruss var būt nāvējošs, lielākajai daļai saslimušo simptomi ir viegli un viņi atlabst pilnībā. Tas ir ļoti būtisks faktors, lai izvairītos no liekas globālas panikas, kā arī gūtu skaidrāku priekšstatu par vīrusa pārnešanas ceļiem.

«Daudziem cilvēkiem tagad sākusies panika, jo vīrusa risks tiek pārspīlēts,» saka virusologs Dzjiņs Dunjaņs no Honkongas Universitātes. «Gan valdībām, gan veselības aprūpes profesionāļiem šis aspekts ir jāņem vērā, jo [panikas] sekas var būt nepatīkamas.»

Daudzas lietas par vīrusu joprojām nav zināmas un tiek pētītas. Taču — ko saka eksperti, balstoties uz šobrīd pieejamo informāciju?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu