Bez īsceļiem • IR.lv

Bez īsceļiem

Aigars Raumanis. Foto — Rūta Kalmuka, F64 Picture Agency
Ieva Puķe

Saņēmis Lielo mūzikas balvu, gada labākais jaunais mūziķis saksofonists Aigars Raumanis turpina sevi izaicināt. Patlaban Somijā apgūst ērģeļspēli, bet marta beigās atkal koncertēs Latvijā

Arī iepriekš esmu spēlējis lielām auditorijām, operā gan tā bija pirmā reize — saksofonists Aigars Raumanis (23) piemin pagājušonedēļ notikušo Lielās mūzikas balvas ceremoniju. Instrumentālistiem Nacionālās operas skatuve nebūt nav mūža sapnis, vairāk tur nokļūt ilgojas vokālisti, ieminas Raumanis. «Ar draugiem smējāmies — Platona Buravicka koncertā, ko es spēlēju, instrumenta agresīvā skaņa tiek iegūta, saksofonā visu laiku pūšot un paralēli dziedot, gandrīz vai kliedzot. Sanāk, ka es tomēr sešas minūtes esmu dziedājis uz operas skatuves. Tik daudzi to gribētu!» 

Kopā ar Sinfonietta Rīga interpretējot avangarda komponista skaņdarbu Plastmasas temperatūra, Aigars vēl nebija pārliecināts, ka vakara izskaņā saņems balvu Gada jaunais mākslinieks. Runu, ja tāda būs vajadzīga, bija uzrakstījis telefonā. Uz skatuves sevi ironiski nosauca par «laureātu ar viedtālruni».

Tāds viņš ir arī mūsu sarunā. Nākamajā dienā pēc ceremonijas, apdarījis steidzamus darbus Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur nākamgad mācīsies bakalaura programmas 4. kursā, vakarpusē jau sēdēja lidmašīnā uz Helsinkiem. Lai arī muzikālie pienākumi saista ar Latviju, šajā mācību gadā viņš ir Erasmus students Sibēliusa akadēmijā Helsinkos. Modernie sakari intervijai ļāva notikt, atrodoties katram savā Baltijas jūras pusē. 

Saksofona dziesma

«Nezinu, vai attālums palīdz kaut ko dzīvē saprast, bet tas noteikti palīdz mācīties,» Aigara balss no Somijas skan pārliecinoši. Šobrīd viņa nošu mape esot tik liela un smaga, ka to ir grūti nēsāt līdzi, jāatstāj Helsinku akadēmijā. «Ērģeļu programma, dažādas saksofonu kvarteta programmas, solo ar orķestri, konkursa programmas un eksāmena programmas, plus vēl vasaras koncerti,» Raumanis uzskaita. «Vienubrīd līmēju uz sienas lapiņas ar darbiem, kas man ir jāizdara, tad lēnām plēsu nost.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu