5 interesanti koncerti martā • IR.lv

5 interesanti koncerti martā

Maija Kovaļevska. Publicitātes foto
Gunda Miķelsone, speciāli Ir

No 7. līdz 14. martam Liepājas koncertzālē Lielais dzintars
28. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls
Jau 28. reizi Liepāju pieskandinās pasaules mūzikas meistardarbi izcilu mūziķu sniegumā — tie būs diriģenti Gintars Rinkevičs, Andris Veismanis un Atvars Lakstīgala, Liepājas Simfoniskais orķestris un Latvijas Radio bigbends, dziedātājas Maija Kovaļevska un Maria Mendeša, instrumentspēles virtuozi Vilems Lačumija, Oskars Petrauskis, Mišels Pipokinja, Karels Dohnals un Armands Ābols, Rīgas kamerkora Ave Sol vīri un Orests Silabriedis konferansjē lomā. Dzirkstošais Morisa Ravela Klavierkoncerts Solmažorā, Karlheinca Štokhauzena aktiermeistarību pieprasošais Arlekīns klarnetei solo un Ērika Ešenvalda saksofonkoncerta Arktikas vīzijas: Jūra pasaules pirmatskaņojums ir tikai daži pieturpunkti koncertu virknē, kur satiksies klasiski romantiskā, modernā un džeza mūzika. 

No 9. līdz 14. martam Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Rīgas Mākslas telpā JVLMA Mūsdienu mūzikas festivāls deciBels
Ne tikai JVLMA studentu, bet arī citu mūsdienu mūzikas entuziastu iecienītais festivāls šogad svinēs sesto gadskārtu un, kā allaž, piedāvās bagātīgu koncertu programmu. Dažādi latviešu un ārzemju laikmetīgās mūzikas opusi, no kuriem daļa jau pazīstami kā žanra klasika, bet daļa tikai piedzīvos pirmatskaņojumu, un mūziķi, kas savās interpretācijās tiecas pretī jauna veida skaņas un izteiksmes meklējumiem, paplašinot iespējamās robežas — pavisam droši varu apgalvot, ka tā būs jauna un elpu aizraujoša audiovizuālā pieredze. Ja tomēr laikmetīgā un eksperimentālā mūzika nešķiet tīkama, vērts apmeklēt festivāla noslēguma koncertu Ethno+Jazz vol.6, kur satiksies Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas, džeza un horeogrāfijas katedras studenti, lai kopīgi uzburtu nepieradinātu ceļojumu laikā un dažādu pasaules kultūru elpā.

13. martā Lielajā ģildē
Mālera Piektā un RIX
Klavieru kvarteta RIX mūziķi — Sandis Šteinbergs (vijole),  Ilze Kļava (alts), Reinis Birznieks (čells) un Jānis Maļeckis (klavieres) — ir saskaņojuši savus grafikus un no dažādām Eiropas vietām brauc uz Rīgu, lai kopā ar Nacionālo simfonisko orķestri atskaņotu franču mistiķa un Latvijā reti dzirdamā komponista Olivjē Greifa četrkāršo koncertu Nāvesdeja. Upurus nešķirojošais nāves spēks iedvesmojis neskaitāmas mākslas personības jau kopš viduslaikiem, un Greifa vētrainais koncerts to vēlreiz atgādinās. Pretstatā ekspresīvajam koncertžanra paraugam nostatīta viena no pazīstamākajām un kinomākslas aprindās iemīļotākajām simfoniskās mūzikas lappusēm — Gustava Mālera Piektā simfonija, kuras Adagietto nepazīst ne atskaņošanas reižu skaita, ne skaistuma robežu.

19. martā Lielajā ģildē
Bēthovens vs Šmite
Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kamermūzikas cikla marta koncerts uzvedina uz domām par cīņu. Tik tiešām — mūzikā satiksies un «cīnīsies» dažādi laikmeti un atšķirīgu komponistu muzikālie domu graudi. LNSO pūtēju kvinteta sastāvā saspēlējušies flautiste Maija Zandberga, obojists Egils Upatnieks, klarnetists Mārtiņš Circenis, fagotists Jānis Semjonovs un mežradznieks Artūrs Šults, turklāt viņiem pievienosies arī pianiste Agnese Egliņa, lai kopā skaņās iedzīvinātu Maurisio Kagela, Ludviga van Bēthovena, Andrē Žolivē, Žana Fransē un Gundegas Šmites opusus, kas apdziedās Vecrīgas Trokšņu ielu, antīkās Grieķijas mītus un šāgada jubilāra Bēthovena personību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu