Vainīgais atrasts? • IR.lv

Vainīgais atrasts?

66
Deviņi apsūdzētie tiesas sprieduma paziņošanas dienā 18. februārī. Foto — Edmunds Brencis
Baiba Kļava

Apsūdzēti deviņi, bet sodīs vienu — tiesa par vainīgu Zolitūdes veikala Maxima traģēdijā atzinusi tikai būvinženieri, kura kļūdainie aprēķini bija jumta iebrukšanas tiešais cēlonis. Tiesa pārmet prokuratūrai kļūdas, kuras procesā nevarēja «piefrizēt»

Pie Baldones ielas tiesas nama durvīm katrs ienācējs tiek pārbaudīts ar metāla detektoru, arī gaiteņos un tiesas zālē policistu netrūkst. Lielajā zālē jau krietni pirms sprieduma nolasīšanas otrdienas rītā sapulcējušies traģēdijā cietušie, tomēr gandrīz puse no visām sēdvietām ir tukšas. 

Agrita Petruņina, kas sagruvušā lielveikala drupās zaudēja savu vienīgo dēlu, Ir atklāj — satraukums pirms noslēdzošās sēdes nav ļāvis naktīs gulēt. «Visapkārt netaisnīgums,» viņas sirds ir pilna, izdzirdot pirms tiesas virmojošās baumas, ka pēc traģēdijas, kurā 2013. gada 21. novembrī dzīvību zaudēja 54 cilvēki, gaidāmi maigi sodi. Pēc sprieduma pasludināšanas viņa atzīst, ka ir satriekta.

Sodīs būvinženieri

Par vainīgo Zolitūdes veikala Maxima ēkas sabrukšanā Rīgas Pārdaugavas tiesa atzina tikai ēkas būvinženieri Ivaru Sergetu, piespriežot sešu gadu cietumsodu un aizliegumu piecus gadus darboties profesijā. Pārējos apsūdzētos — projekta būvekspertīzes veicēju Andri Gulbi, būvuzraugu Mārtiņu Draudiņu, projekta autoru arhitektu Andri Kalinku, uzņēmuma RE & RE būvdarbu vadītāju Staņislavu Kumpiņu, bijušos būvvaldes darbiniekus Jāni Balodi un Mariku Treiju, kā arī Būvinspekcijas priekšnieka vietnieci Aiju Meļņikovu un veikala Maxima darbinieci Innu Šuvajevu — tiesa atzīst par nevainīgiem un attaisno.

Izdzirdot, ka astoņi no deviņiem apsūdzētajiem nesaņems nekādu sodu, cietušo mērs ir pilns — vairāki cilvēki, slaukot asaras, pamet tiesas zāli, par spīti tiesneša Erlena Ernstsona aizrādījumiem un lūgumam policijai nodrošināt kārtību tiesas zālē. «Kādu vēl kārtību! Ļaujiet viņiem iet,» līdzjūtīgi izsaucas kāds no apmeklētājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu