Lētie miljoni • IR.lv

Lētie miljoni

Aivars Ozoliņš

Saskaņa un ZZS par mūsu naudu novilcina Rīgas domes atlaišanu

Tukšās 358 parakstu vākšanas vietās Latvijā un 41 vietā ārvalstīs Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāvji gaida, cik tad balsstiesīgo pilsoņu līdz 14. februārim atnāks parakstīties par tautas nobalsošanu par grozījumiem divos pašvaldību vēlēšanu likumos, kurus Saeimas opozīcijas partiju deputāti janvārī pieprasīja Valsts prezidentam apturēt. Par ko īsti var parakstīties, reti kurš ir pētījis. Lai tautas nobalsošana varētu notikt, jāparakstās desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanu balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb 154 868 vēlētājiem. Līdz 4. februārim bija parakstījušies apmēram trīsarpus tūkstoši jeb 0,23 procenti no balsstiesīgajiem.

Šī bezcerīgā parakstu vākšana nodokļu maksātājiem izmaksās gandrīz miljonu. Tomēr Saskaņa un ZZS esot savākušas Saeimā parakstus, lai prasītu prezidentam apturēt uz diviem mēnešiem arī likumu par Rīgas domes atlaišanu, ja Saeima to pieņemtu, iespējams, jau nākamnedēļ. Tad arī par to CVK būtu mēnesi jāvāc paraksti, un tas maksātu vēl vienu gandrīz miljonu.

Demokrātija maksājot dārgi, nācies dzirdēt par pašlaik notiekošās parakstu vākšanas izmaksām. (Tā būtu taisnība, taču ar piebildi, ka jebkurš cits valsts pārvaldes veids, kurā lēmumus ātri un «lēti» pieņem šaurs cilvēku loks, valsts iedzīvotājiem beigu galā izmaksā daudz dārgāk. Par to turpina atgādināt ne tikai tuvās un tālās diktatūras, bet arī, piemēram, arvien jauni fakti par Rīgas domes šaurās varas vertikāles pēdējos desmit gados rīdziniekiem izzagtajiem desmitiem vai pat simtiem miljonu.) Tomēr demokrātijā no politiķiem var prasīt arī neizšķiest naudu tikai tāpēc vien, ka to var darīt.

Likumu apturēšanas prasītāji rēķina citādi. Pāris miljonu nodokļu maksātāju naudas par iespēju novilcināt kleptokrātu perēkļa iztramdīšanu Rīgā viņiem ir sīknauda, salīdzinot ar summām, kuras šajos dažos mēnešos vēl var pagūt «apgūt». Likumu grozījumu par pašvaldību vēlēšanām apturēšana ir novilcinājusi Rīgas domes atlaišanu par diviem mēnešiem. Likuma par Rīgas domes atlaišanu apturēšana novilcinātu vēl par diviem, tātad jaunas domes vēlēšanas varētu notikt jūnijā. Iespēja vēl dažus mēnešus kampt no pilsētas gada budžeta miljarda katla un sashēmot naudas ceļus priekšdienām Saskaņai un tās partneriem Saeimā «zaļajiem zemniekiem» acīmredzot ir gana cienījams iemesls, lai ciniski rosinātu izpļekarēt naudu parakstu vākšanai neiespējamām tautas nobalsošanām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu