Atklāt pilsētu aiz tilta • IR.lv

Atklāt pilsētu aiz tilta

7
Aivaram Jakovičam sāp sirds par vietām, kas pazūd vienkārši nolaidības dēļ. Piemēram, Bloka muiža, kas tagad stāv pamesta, aiznaglotiem logiem. Par to Jakovičs apņēmies pacīnīties, rakstīs vēstuli pašvaldībai. Pārgājiena beigās pie viņa pienāk kāda sieviete un sola palīdzēt. Foto — Kristīne Madjare
Mārtiņš Galenieks

Aivars Jakovičs ir tāds kā Rīgas takuzinis. Uz viņa vadītajiem pārgājieniem pa Pārdaugavas muižiņām visvairāk bija sanākuši paši Pārdaugavas iedzīvotāji. Tā ir aktīva atpūta, izglītošanās un sava veida terapija, kas stiprina piederības sajūtu vietai

Centrāltirgus angāru jumti laistās janvāra saulē. Ap stūri laiski, kā pienākas svētdienas rītam, pabāž purnu 10. tramvajs. Tāds vecs, kā spoks ar vienu vienīgu vagonu un galapunktu kaut kur Bišumuižā. Lai arī esmu dzimis un uzaudzis rīdzinieks, šķiet, nekad neesmu tur bijis un pat nevarētu parādīt kartē. Atzvēlies tramvaja cietajā sēdeklī, pēkšņi aizdomājos par to, cik maz patiesībā zinu par savu pilsētu.

Bišumuižas iepazīšana gan jāatliek uz citu reizi. Man jābrauc tikai dažas pieturas līdz Arkādijas parkam. Tur, es jau redzu pa tramvaja logu, aplī ap pusmūža vīru, kurš žestikulēdams kaut ko klāsta, sastājies paprāvs ļaužu pūlītis. Pavisam varētu būt ap piecdesmit, bet cilvēks, kurā visi tik uzmanīgi klausās, ir aktīvists un vēsturnieks Aivars Jakovičs. Viņš būs mūsu gids ekskursijā pa zināmām un mazāk zināmām apkārtnes vietām. Pēdējos apmēram trīs gadus viņa rīkotie Zaļie pārgājieni kļuvuši par tādu kā parādību pilsētas ainavā. Es tādā piedalos otro reizi. Pirms nedēļas apstaigājām muižiņas Zasulaukā un Āgenskalnā, bet tagad pienākusi kārta Torņakalnam. Jakovičs izstrādājis ap 80 dažādu maršrutu informatīvām pastaigām pa Rīgu un tās tuvāko apkaimi.

Nopietni par Vella kalpiem

Un tomēr Rīga ir maziņa, es nodomāju, kad pietuvojies cilvēku bariņam, satieku paziņas. «Sveiks! Kā klājas? Tu rakstīsi par šo visu?» Vaicā kāds žurnālists un rakstnieks, kurš gan te ieradies savā brīvajā laikā kopā ar dzīvesbiedri izlocīt kājas un pie viena uzzināt interesantus faktus par tuvējo apkārtni. Viņš pirms kāda laika atmetis uzdzīvi, un dažādi pārgājieni dabā viņam ir hobijs. Kaut kur jau jāliek tā enerģija, kad esi pārstājis mocīt aknas. Viņš būs mans biedrs, ar kuru atpalikt no pārējās masas, kad gribēsies uzpīpēt. Pārgājiens ir iespēja satikt gadiem neredzētus cilvēkus un papļāpāt.

Viens no mūsu pirmajiem pieturas punktiem ir Mārupītes izteka. Te no 13. gadsimta līdz pat pagājušā gadsimta 20. gadiem atradās Marijas dzirnavas. Tās slavenas ar to, ka 17. gadsimtā 15 braši rīdzinieki tajās atsituši vairākus poļu armijas uzbrukumus. Tepat līdzās dzīvoja arī Arveds Mihelsons, kas tautā pazīstams ar pseidonīmu Rutku Tēvs. Tuvējās apkaimes leģendas iedvesmots, uzrakstīja romānu Trīs vella kalpi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu