Žurnāls: Kāpēc Kristīne Misāne nonāca Dānijas cietumā? • IR.lv

Žurnāls: Kāpēc Kristīne Misāne nonāca Dānijas cietumā?

2
Pikets pie Dānijas vēstniecības Rīgā pret Dānijā apcietinātās divu bērnu mātes Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikai, kur viņai draud 15 gadu cietumsods par savu bērnu glābšanu no vardarbības. Foto: Edijs Pālens, LETA

Divu bērnu māte Kristīne Misāne jau vairāk nekā gadu sēž Dānijas cietumā, tagad viņai draud izdošana Dienvidāfrikai soda izciešanai. Dienvidāfrikā Kristīnei draud vismaz 15 gadu ilgs cietumsods. Kristīnes stāsta pamatā ir bēgšana no vardarbīga vīra un bērna glābšana, bet šajā notikumā atklājas arī juridiskās nianses, kas dažādās valstīs paredz atšķirīgus sodus par bērna saskarsmes tiesību liegšanu. Rakstā žurnālā Ir Kristīnes māsa Mārīte Batraka, kura tagad uzņēmusies atbildību par Latvijā dzīvojošajiem Kristīnes bērniem, stāsta, ka Kristīne ir ar mieru sodu izciest Latvijā, bet ne Dienvidāfrikā, kur saskata draudus savai veselībai un dzīvībai.

Vai bija iespējams Kristīnei Misānei sodu izciest arī Latvijā? Uz šo jautājumu Ir atbild prokuratūras pārstāve Una Brenča. Atšķirībā no bargā soda Dienvidāfrikā, Latvijā par līdzīgu nodarījumu draud trīs mēnešu ilgs cietumsods, bet Dānijā, kur Kristīne atrodas patlaban, – četri gadi. Krimināllieta par krāpšanu un dokumentu viltošanu, kas pret Misāni ierosināta Dienvidāfrikā, Latvijai neesot saistoša, stāsta prokuratūras pārstāve.

Latvijas Ģenerālprokuratūrai drīz pēc Kristīnes aresta Dānijā bija iespēja pieņemt lēmumu par Eiropas apcietinājuma ordera izdošanu un panākt Misānes atgriešanos un soda izciešanu Latvijā. Taču šī iespēja neesot izmantota prozaiska iemesla dēļ – Misānei saskaņā ar Latvijas likumiem pienāktos trīs mēnešu ilgs cietumsods. Lai pieņemtu Eiropas apcietinājuma lēmumu, sodam jābūt vismaz gadu ilgam.

Sev adresēto kritiku prokuratūras pārstāve noraida, atklājot, ka pirmais Misānes advokāts rosinājis prokuratūru uz pretlikumīgu darbību – ierosināt lietu par jebko, lai tikai dabūtu personu uz Latviju. “Mēs nedrīkstam tā strādāt. Nedrīkstu apsūdzēt personu tajā, ko viņa nav izdarījusi, izmeklēšanas tiesnesis nevar nepamatoti pieņemt lēmumu par apcietinājuma piemērošanu. Visiem iesaistītajiem tas būtu amata noziegums, par ko paredzēta kriminālatbildība,” saka Brenča.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (2)

not mii 30.01.2020. 11.27

man vislabāk patik – lai Kariņš pazvana (nejaukt ar piezvana), kur vajag un sarunā štelles, ja Junkers tik daudz nedzertu , būtu labs mediators?

0
0
Atbildēt

0

kolpants 23.01.2020. 13.44

Taču šī iespēja neesot izmantota prozaiska iemesla dēļ – Misānei saskaņā ar Latvijas likumiem pienāktos trīs mēnešu ilgs cietumsods. Lai pieņemtu Eiropas apcietinājuma lēmumu, sodam jābūt vismaz gadu ilgam.
Просто думали, что втихаря отмолчатся, Дания выдаст и все, никакой головной боли. А тут журналюги эти раздули шумиху, теперь приходится придумывать всякое, выкручиваться, искать поводы.

Кто хочет что-то делать-ищет решения.
Кто не хочет ничего не делать – ищет причины.
Вот и все.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu