Nav laika ierīcēm • IR.lv

Nav laika ierīcēm

Allaž ir tā, ka vienam vajag vairāk zupas šķidrumiņu, otram — mazāk, trešajam negaršo selerijas, bet ceturtajam — siers. «Ja šajā juceklī pa vidu vēl būtu kāda ierīce, būtu traki!» secina mamma Liene Brizga. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Brizgu ģimenē nav daudz noteikumu un tikai daži ir dzelžaini. Viens no tiem, ko neviens pat nevēlas apstrīdēt, — pie galda nāk bez telefoniem

Tādu brīžu, kuros visa Brizgu ģimene kopā ietur maltīti, darba dienās nav nemaz tik daudz, un tie visbiežāk sanāk nedēļas nogalē, kad nevienam nav ne jāstrādā, ne jāmācās, ne arī jāiet uz treniņiem. Tad beidzot visi pieci — tētis Jānis, mamma Liene, Jurģis (14), Kārlis (11) un Maija (9) — ir kopā. Ir jāēd, jārunā, un nekam citam šo laiku negribas atvēlēt.

Viņiem patīk paēst

Vakarā, kad ciemojamies Brizgu mājās, daudzsološi smaržo pēc dārzeņu sautējuma. Gaidot vakariņas, bērni sasēdušies ap galdu, un no sarunām drīz kļūst skaidrs, ka televizora šajās mājās nav un arī nevajag. 

Tomēr datorus un viedtelefonus Brizgu ģimenē izmanto, turklāt daudz — tie vajadzīgi gan darbam, gan mācībām un, ko tur slēpt, arī atpūtai. Valdorfa skolā, kur mācās visi trīs bērni, ir liegums izmantot viedierīces, bet mājās tāda noteikuma nav.

Cik ilgs laiks pavadāms pie datora vai telefona — to regulē katrs pats. Vides aizsardzības jomā strādājošie mamma un tētis mēdz strādāt pat mājās. «Šonedēļ beidzot izdarīju to, kas mani pašu ļoti gandarīja, — izdzēsu no telefona Facebook un Messenger lietotnes. Biju sapratusi, ka tās man sāk traucēt,» pastāsta Liene.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu