Bez vīriešiem • IR.lv

Bez vīriešiem

Fātima Ravasa vīru zaudēja bombardēšanā pirms trim gadiem. Tikai pēc vīra nāves viņa sāka iziet no mājām un tagad atvērusi skaistumkopšanas salonu. Foto — The New York Times
Viviana Jī un Hvaida Sāda, © The New York Times News Service

Šīs sīriešu sievietes agrāk reti izgāja no mājām. Bet tad vīri pazuda

Pirms kara Sīrijas lielākās pilsētas Alepo austrumu daļā sievietes ielās varēja redzēt ļoti reti. Nabadzīgajos un dziļi konservatīvajos pilsētas rajonos vīri bija ne tikai maizes pelnītāji, bet parasti arī tie, kas devās uz veikalu to nopirkt.

Un tad sākās pilsoņu karš.

Astoņus gadus ilgajā asinsizliešanā, kas joprojām turpinās, ir pazudusi vesela Sīrijas vīriešu paaudze: krituši kaujās, ieslodzīti cietumos, pazuduši bez vēsts vai devušies bēgļu gaitās. Tagad, kad valsts lielākoties atkal ir nonākusi valdošā režīma kontrolē, šī zeme ir saplosīta līdz nepazīšanai. Vecmāmiņas audzina mazbērnus. Neprecējušās sievietes uztraucas, ka nekad neatradīs preciniekus. Bet atraitnes kļuvušas par galvenajām savu bērnu apgādātājām.

Daudzos gadījumos šīs sievietes no mājām izgājušas pirmo reizi un sākušas strādāt — vecos paradumus salauzis karš un ekonomikas sabrukums. Strādājošas sievietes agrāk bija tipisks skats daudzās Sīrijas pilsētās, ieskaitot galvaspilsētu Damasku, taču spējās pārmaiņas tagad ir skārušas arī valsts sociāli un reliģiozi konservatīvākos nostūrus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu