Pavārs un viņa galds • IR.lv

Pavārs un viņa galds

Dienā, kad viesojamies pie Kočkiniem un viņu jaunā galda, tiek pasniegti cepti rīsi ar olu ķīniešu gaumē, vistas šķiņķīši un Anetes kēksiņi, ko mazais Rojs neatlaidīgi dēvē par «veselīgajiem pīrādziņiem». Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Kočkinu ģimenes galva Edgars ir profesionāls pavārs. Šis gan nav stāsts par kurpnieku bez kurpēm, jo Edgars ikdienā ir galvenais pavārs arī mājās. Taču dažādu sakritību dēļ ģimene 11 gadus dzīvojusi bez ēdamgalda. Tas nopirkts nesen, un tagad Edgars, Anete, Estere (11) un Rojs (4) katru ēdienreizi izjūt kā svētkus

Piecpadsmit gadu vecumā, pirmo reizi nonācis virtuvē kā praktikants, topošais pavārs Edgars gribējis nodemonstrēt, ck izcili ātri prot griezt un kapāt. Uzreiz nokapājis pirkstam galu, nācies braukt uz slimnīcu un to piešūt atpakaļ. Ar nazi vairs nekad nav tik sparīgi vicinājies. Edgars astoņus gadus strādājis Vairāk saules restorānos, kur no pavāru «apakšām» uztaisījis karjeru līdz pašām «augšām». Savulaik bijis pavārs arī Hotel de Rome restorānā Otto Švarcs. Pavāra dzīve diktē divus noteikumus — maiņu darbu un ēšanu stāvus, kaut ko badīgi iemetot mutē un iestrēbjot atdzisušu kafiju, jo pavāriem ēst nav laika. Tāpēc Edgars joprojām brīnās — kur rodas resnie pavāri, kā viņiem izdodas uzaudzēt tos lielos vēderus? 

Arī Edgara sieva Anete Kočkina ilgus gadus strādājusi maiņu darbu. Tāpēc pasākums, ko sauc par ģimenes kopēju maltīti, noticis labi ja pāris reizes mēnesī. Pārējā laikā abi vecāki saskaņojuši darba grafikus, lai uz maiņām vismaz viens būtu mājās pie bērniem. 

Galda nav bijis tāpēc, ka sākumā dzīvojamā istaba šķitusi pārāk maza tik lielai mēbelei. Vēlāk nav atradies īstais galds — viens par masīvu, otrs par vieglu, trešais nesmuks. Turpinājuši dzīvot bez galda, kas nozīmē, ka katrs tur savu šķīvi klēpī vai arī pastutē uz virtuves ķeblīša. Ziemassvētkos rasola un pīrāgu bļodas lepni gozējušās uz palodzes, bet siltie ēdieni uz žurnālgaldiņa. Iztikuši, jo pieradumam ir liels spēks.

Pavārmāksla tiešraidē

Savu sapņu galdu pirms vairākiem gadiem Kočkini ieraudzīja Viļņas IKEA, bet to nav bijis iespējams dabūt auto bagāžniekā. Norausuši vai asaru aiz vilšanās! Bet, spītīgi sagaidījuši IKEA atvēršanu Latvijā, viņi beidzot tika pie īsta, pamatīga ģimenes galda. Tagad katra ēdienreize šķiet kā svētki — arī vakaros, kad tiek baudīti vecākās meitas Esteres gatavotie ēdieni. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu