«Karteļu mums ir daudz» • IR.lv

«Karteļu mums ir daudz»

3
Skaidrīte Ābrama. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama stāsta par lēmumu atstāt amatu, Latvijas «hibrīdekonomiku» un uzņēmēju ietekmi uz valsts pārvaldi

Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama ierodas uz mūsu tikšanos restorānā Fazenda Lāčplēša ielā, kā vienmēr, eleganta un stalta, ar sev raksturīgajām lielajām brillēm, kuras vēsta ne tikai par efektīvu tēlu, bet arī par vērīgu skatu. Viņa gan atsakās no pusdienošanas — esot grūti vienlaikus runāt un ēst. Piektdienas pēcpusdienā restorāns vēl ir relatīvi tukšs un varam brīvi izrunāties par viņas pārsteidzošo lēmumu 15. aprīlī atstāt darbu Konkurences padomē (KP), vairāk nekā divus gadus pirms pilnvaru termiņa beigām.

Minu, ka pēc šī ziņas publiskošanas 7. janvārī daudzi noteikti ar viņu sazinājās. «Es lasīju īsziņas, un man bira asaras,» stāsta Ābrama. Protams, rakstīja tikai tie, kas pauda atzinību. Kas tad nerakstīja? «Rīgas dome neko nav uzrakstījusi,» Ābrama atbild un smejas. No celtniekiem arī neesot saņemtas ziņas. Taču viņa joprojām jūtoties neveikli, jo strādājusi ir iestāde, visi darbinieki, un neesot viņa «vienīgā Žanna d’Arka», kas kaut ko paveikusi. «Bet tas ir patīkami, nekam tādam nebiju gatavojusies.» Viņa saka — centusies strādāt tā, «lai būtu jēga».

Paziņojums bija pēkšņs un negaidīts, kas dod pamatu dažādiem minējumiem par aiziešanas iemesliem. Kāpēc tieši tagad Ābrama nolēma atstāt darbu KP — pēc gandrīz astoņiem nostrādātiem gadiem?

Aprīlī viņa būs sasniegusi pensionēšanās vecumu, un «jāuztaisa pārtraukums profesionālajā karjerā un dzīvē». Ja darbs nebūtu tik piesātināts, būtu nostrādājusi līdz termiņa beigām, bet pēdējais gads atstājis smagu iespaidu. «Divi man tuvi cilvēki nomiruši, bet es tikai skrēju, skrēju pa darbu un nespēju savu laiku īsti nomenedžēt, arī tuvajiem iedot.» Ka tas aizgājis par tālu, Ābrama sapratusi, kad kādu vakaru pārnākusi no darba bez datora un sajutusi par to sirdsapziņas pārmetumus. Minējumus par kādu politisko ietekmi vai spiedienu viņa absolūti noraida — ar kolēģiem «ļoti sargājam, ka neviens mums nedrīkst dot nekādus norādījumus».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu