Dodiet mums parku! • IR.lv

Dodiet mums parku!

Arhitektu biroja Ēter vīzija parka labiekārtošanai
Veronika Viļuma

Sabiedrības iniciatīvu platformā Mana balss savākti vairāk nekā 10 tūkstoši parakstu, lai novērstu senu koku izciršanu un izveidotu parku bijušā velotreka Marss vietā Teikā. Tomēr līdz publiskai zaļajai zonai vēl tāls ceļš ejams

Sporta biedrības Marss 1909. gadā atklātais velotreks Rīgā tika iznīcināts Pirmā pasaules kara laikā un padomju gados atjaunots. Jau labu laiku tas slēgts un no trases palicis tikai ovāls betona pamats, taču vairāk nekā 80 simtgadīgo koku turpina kuplot. Daudziem rīdziniekiem šī teritorija ilgi bijusi nezināma un neinteresanta, līdz brīdim, kad to savā pēdējā raidījumā Adreses aktualizēja žurnālists Mārtiņš Ķibilds. Sižets saviļņoja pilsētniekus, no kuriem daudzi internetā jau pauduši vēlmi iespējamo parku nosaukt pāragri aizgājušās TV personības un arhitektūras entuziasta vārdā, tomēr, pirms spriest par nosaukumu, jāsaprot — cik reāli tādu parku vispār izveidot.

Raidījumā aiz slēgtās sētas, kas iežogo kopš 2005. gada Valsts nekustamajiem īpašumiem (VNĪ) piederošo zemi, atklājās parka potenciāls, ko nu ar saviem parakstiem portālā Mana balss atbalstījuši vairāk nekā 10 tūkstoši iedzīvotāju. Iniciatīvas autori ir Teikas apkaimes biedrība, Rīgas Apkaimju alianse, organizācija Pilsēta cilvēkiem un inovāciju kustība Vefresh, kuri norāda — publiski pieejamas zaļās zonas šajā galvaspilsētas daļā trūkst, turklāt konkrētajā vietā to iekārtot būtu viegli.

«No telpiskā viedokļa, šim parkam jau šobrīd ir īpašas, vēsturiski veidojušās pilsētbūvnieciskās kvalitātes, tāpēc tā izveidei nepieciešami minimāli līdzekļi. Parku apjož dubulta simtgadīgu liepu aleja, kas veido un aizsargā tā centrālo daļu — ovālās formas zālāju. Šādā konfigurācijā atjaunojot velotreka cilpu, zālāju stiprinot un iekopjot, viegli iedomāties tā izmantošanu dažādām aktivitātēm un atpūtai visos gadalaikos. Tāpat arī redzamas iespējas rīkot āra pasākumus un apkaimes notikumus,» skaidro Niklāvs Paegle, viens no arhitektu biroja Ēter arhitektiem. Kopā ar kolēģiem Dagniju Smilgu un Kārli Bērziņu, kā arī Vefresh dibinātāju un vadītāju Viesturu Celmiņu tapusi pārliecinoša vīzija, kas prezentēta visiem šajā parka «sāgā» iesaistītajiem.

«Parkā ir fantastisks līdzsvars starp izgaismoto un noēnoto daļu, no centrālā zālāja paveras skats uz teritorijas simbolu — VEF rūpnīcas smaili. Bijušajā koka velodarbnīcā ir potenciāls veidot āra kafejnīcu. Parks varētu kļūt par satikšanās vietu Teikas iedzīvotājiem, ar iespēju bezgalīgi apļot pa simtgadīgo liepu aleju vēsturiskā Marss velotreka trajektorijā,» turpina Paegle.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu