Gada apskats • IR.lv

Gada apskats

Gada «mirušās dvēseles» 

Atklājās, ka pēdējos gados Rīgas Satiksme noslēgusi vairākus simtus līgumu ar aptuveni 60 privātpersonām. Pēc žurnālistu aprēķiniem, 28 no šīs «barotnes» dalībniekiem tieši vai  pastarpināti saistīti ar partiju Saskaņa, Nilu Ušakovu vai Rīgas domes struktūrām, kur strādājuši par konsultantiem un kopumā vairākos gados saņēmuši gandrīz 600 000 eiro. Par ko konsultējuši, aptaujātie paši nespēja īsti paskaidrot. Naudu caur Rīgas Satiksmi kā konsultanti saņēmuši arī Saskaņas atbalstītāji žurnālisti un pat Daugavpils domes deputāts no Saskaņas.

Gada aritmētika


Tiesa novembrī pasludināja pazīstamā kosmētikas ražotāja a/s Dzintars maksātnespēju. Vēl Padomju Savienības laikā pirms 70 gadiem radītais uzņēmums pēdējos gados grima arvien lielākos parādos — Dzintara kopējie nodokļu parādi valstij pārsniedza septiņus miljonus eiro.

Gada karjeras pagrieziens


29. maijā ar pārliecinošu Saeimas vairākumu — 61 balsi «par» — un jau pirmajā balsošanas kārtā Valsts prezidenta amatā tika ievēlēts Eiropas Tiesas tiesnesis Egils Levits. Levits uz prezidenta amatu kandidēja jau otro reizi. 2014. gadā viņš vēlēšanu priekšpēdējā kārtā zaudēja Raimondam Vējonim.

Gada emigranti


No amata atstādinātais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) un viņa vietnieks Andris Ameriks (GKR) tika ievēlēti Eiropas Parlamentā. Tas viņiem bija kā glābiņš, jo neilgi pirms vēlēšanām par pašvaldībām atbildīgais ministrs Juris Pūce (A / P) izdeva rīkojumu par Ušakova atstādināšanu no amata. Ušakovs kā pašvaldības uzņēmuma Rīgas Satiksme kapitāldaļu turētājs pārkāpis likumu un nav ievērojis rīdzinieku intereses. Tas novedis pie vairāk nekā 28 miljonu eiro zaudējumiem. KNAB Ušakovam šogad piemēroja arī aizdomās turētā statusu Rīgas Satiksmes iepirkumu krimināllietā, kuru sāka pērn par kukuļošanu vairāk nekā 270 miljonu eiro vērtajos tramvaju, trolejbusu un autobusu iepirkumos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu