Trīs valstis, piecas svētvietas • IR.lv

Trīs valstis, piecas svētvietas

Boudhanath stūpa
Flēra Bīrmane, gleznotāja

Nepālā esmu pavadījusi sešus savas dzīves gadus, Katmandu pilsētā mācoties Tibetas sakrālo glezniecību, kas nav atdalāma no budisma filozofijas. To studējot, svētvietu apmeklējums kļuva par ikdienu.

Skaistākā svētvieta, kādu jelkad esmu redzējusi pilsētvidē, ir Boudhanath stūpa. Tā atrodas netālu no Katmandu centra — vietā, kur koncentrējušies tibetieši un atrodas neskaitāmi budistu klosteri. Pastaiga apkārt stūpai ir jāpiedzīvo katram — to nav iespējams vārdiem izstāstīt! Četrdesmit kilometru attālumā no Katmandu atrodas vēl viena budistu svētceļnieku iemīļota svētvieta — NamoBuddha. Tā ir vieta, uz kuru braucu atgūt spēkus un būt mierīgā klostera atmosfērā. Turklāt interesentiem ir iespēja pievienoties mūkiem maltītēs un vakara lūgšanās.

Nevar nepieminēt Indiju — šajā valstī atrodas neskaitāmi hinduistu tempļi, budistu klosteri un stūpas. Bihārā, Indijas visnabadzīgākajā štatā, mirdz Bodhgaja — vieta, kurā princis Sidhārtha Gautama tapa apgaismots, kļūstot par Budu. Katru dienu cauri tempļa vārtiem plūst tūkstošiem ceļotāju. Daudzi rotā vārtus ar lotosa ziediem, ko var iegādāties svētvietas teritorijā. Veiksminiekiem tos izdodas novietot pat uz altāra pie Budas statujas lotospēdām.

Kalnos paceļas Dharmsāla, kurā var iepazīt trimdā dzīvojošo tibetiešu kultūru un iegādāties viņu mākslas darbus. Iesaku apsoļot ap Viņa Svētības Dalailamas galveno templi un rezidenci pa īpašu kalnu taku, ko iecienījuši ne tikai tūristi, bet arī vietējie pērtiķi un ragulopi. Mazās kalnu kafejnīcās var baudīt tibetiešu un indiešu ēdienus, bet Tibetas bibliotēkā atrast grāmatas pat latviešu valodā. Pavisam netālu atrodas arī Norbulingas Mākslas institūts, kurā var apgūt Thangku glezniecību un citus mākslas veidus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu