Melnu, bez cukura • IR.lv

Melnu, bez cukura

Prufrock
Jānis Podiņš, Latvijas kafijas bārmeņu čempions 2019

Kur Eiropā pasniedz labu kafiju

Kafija ir mana ikdiena jau septiņus gadus. Savas gaitas sāku Rīgā, pie specialty coffee pionieriem kafejnīcā MiiT. Tāda kafija, kādu mēs piedāvājām, proti, espreso un melna filtra kafija, toreiz rīdziniekiem bija kas svešs. Ceļojot uz kafijas industrijas pasākumiem, iepazinu, kādu kafiju pasniedz citviet. Ar laiku guvu pārliecību, ka būt aiz kafijas automāta un gatavot kafiju ir tas, ko vēlos darīt. Taču industrijai ir arī ēnas puse — nereti kafijas audzētāji par grūto darbu saņem niecīgu atlīdzību. Tāpēc viņi mēdz pievērsties citiem augiem, kuru audzēšana neprasa tik daudz pūļu un par kuriem maksā vairāk. Sapratu, ka vēlos kaut ko darīt lietas labā. Tad mans ceļš krustojās ar Dānijas kafijas grauzdētavu Coffee Collective, kas rūpējas, lai audzētāji, no kuriem viņi iepērk produkciju, par to saņemtu arī pienācīgu atalgojumu. Nu jau divarpus gadus es vadu vienu no Coffee Collective kafejnīcām Kopenhāgenā un mācu jaunos kafijas bārmeņus. 

Ne visur kafijas kvalitāte ir vienāda — viena kafejnīca var pasniegt pliekanu brūvējumu, bet citā par tādu pašu cenu var tikt pie profesionāla kafijas bārmeņa rūpīgi pagatavotas, garšām piesātinātas tasītes. Tāpēc svarīgi ir zināt, kur meklēt. Lai ceļojuma laikā uzzinātu, kur tuvumā pasniedz labu kafiju, internets nav nepieciešams. Tīmeklī katrai kafejnīcai tiek piedēvētas tādas frāzes kā «visgardākā kafija pilsētā». Vienkāršākais veids, kā uzzināt, kur apkārtnē var tikt pie kvalitatīvas kafijas, ir pajautājot vietējiem. Met kaunu pie malas un pēc vakariņām restorānā līdz ar rēķina palūgšanu pajautā viesmīlim, kur tuvumā var tikt pie labas kafijas — tie, kas strādā viesmīlības industrijā, parasti zina labāk. Taču ceļošana kafijas mīļotājiem kļūst arvien vieglāka. Eiropas kafijas kultūra strauji attīstās, un arvien biežāk sastopami kafijas bārmeņi, kas māk ne tikai pastāstīt par to, kādi alternatīvie pieni kafejnīcā pieejami, bet arī kur augušas viņu izmantotās kafijas pupiņas.

Prufrock (Londona). Londona bija pirmā Eiropas pilsēta, kuras iedzīvotāji sāka aizrauties ar kafiju, tāpēc šeit laba kafija ir gandrīz uz katra stūra. Taču par pirmo vietu, kas viesiem sāka piedāvāt patiesi kvalitatīvu kafijas tasīti, tiek uzskatīta Prufrock. Kafejnīca iepērk kafiju no dažādu valstu grauzdētavām, kas ļauj katru dienu nogaršot kafiju no citas pasaules malas.


Third Floor Espresso
(Dublina).
Dublina izceļas ar izcilu servisu, kas liek katram apmeklētājam justies gaidītam un novērtētam. Šo īpašo apkalpošanas mākslu var izbaudīt arī divās Third Floor Espresso, kas pieder Kolinam Harmonam, vienam no pasaules labākajiem kafijas bārmeņiem. Harmons ir vietējā leģenda, kas Dublinā izaudzinājis veselu paaudzi kafijas mīļotāju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu