Insbruka • IR.lv

Insbruka

Insbrukas panorāma ar kalniem fonā. Foto — Shutterstock
Baiba Dekena

Austrijas pilsēta ar sportisku garu

Esmu uzaugusi Tukuma novadā un sešus gadus nodzīvojusi Liepājā, kas ir noteikti mana Latvijas sirds pilsēta. Pēc kultūras vadības un literatūras studiju absolvēšanas vēlējos iegūt pieredzi kultūras nozarē ārzemēs un internetā atradu Die Bäckerei Kulturbackstube — Insbrukā nozīmīgu mākslas un kultūras centru, kur šobrīd strādāju par māksliniecisko vadītāju. Paralēli nodarbojos ar mūziku un vadu radioraidījumu.

Kurš no priekšstatiem par pilsētu ir pilnībā mainījies, tur dzīvojot ilgāku laiku?
Pirms pārcelšanās uz Austriju man par šo pilsētu priekšstata nebija, zināju tikai to, ka Austrijas federālā zeme Tirole un tās galvaspilsētas Insbrukas apkārtne ir slavena ar slēpošanas kūrortiem un pilsētā divas reizes ir norisinājušās ziemas olimpiskās spēles. Pilsētas sportisko garu ziemā var izjust līdz ar izkāpšanu no autobusa vai lidmašīnas. Tūristi un vietējie pa pilsētu klejo slēpošanas tērpos, restorānos sēž snovborda zābakos, un ir ļoti ticams, ka puisis, kurš ar tevi sācis sarunu klubā, savas slēpes ir atstājis pie kases. Ņemot vērā pilsētas kompakto izmēru (Insbrukā dzīvo aptuveni 140 000 cilvēku, un 40 000 no tiem ir studenti) un lielisko transporta sistēmu, šis fakts neizbrīna. Kalnu iespējams sasniegt 15 minūtēs ar bānīti no pilsētas centra, autobusi un tramvaji kursē uz dažādiem slēpošanas maršrutiem. Fakts, ka pilsēta atrodas ielejā, bet kalni sasniedzami tikai pārdesmit minūšu laikā, nezinātāju var pat apmulsināt. 

Vasaras tveicē vietējie bauda brokastis vai branču, malkojot aperolu uz kādas no pilsētas terasēm, vēlāk izpako sporta jakas un dodas pārgājienā 2000 m augstumā virs jūras līmeņa. Sportiskās aktivitātes nav pakārtotas tikai ziemas mēnešiem, vasarā pilsētas ielas vibrē zem skeitbordiem un longbordiem, ar kuriem jaunie cilvēki pārvietojas pa pilsētu, populāra ir klintīs kāpšana un kalnu pārgājieni, kas piesaista tūristus no visas pasaules. 

Tomēr visvairāk mani pārsteidza tas, ka līdzās visām sportiskajām aktivitātēm pilsētā ir bagātīga kultūras dzīve un internacionāla vide, kas veselīgi kontrastē ar konservatīvo pilsētas pusi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu