Mājas, kas iederas piejūras ainavā • IR.lv

Mājas, kas iederas piejūras ainavā

Kārlis Kozlovskis un Aigars Grāvītis, uzņēmuma Firsthouse vadītāji. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Engures novada uzņēmuma Firsthouse celtās ēkas atrodas jūras tuvumā — Kārlis Kozlovskis un Aigars Grāvītis kopēju uzņēmumu veidoja ar nolūku taisīt mājas, kas iederas ainavā ar priedēm, smilgām un tālumā zilgojošu ūdeni

Braucot cauri Kurzemes un Vidzemes piejūras ciematiem, starp 90. gados uzslietām muižām un padomju laiku mājelēm, koka būdām ar neskaitāmām piebūvēm un gaumīgām vasarnīcām izceļas dažas savā vienkāršībā brīnišķīgas būves — pelēkas koka mājas. It kā nekas īpašs, bet, caurbraucot Ragaciemam, palūkojieties uz veikalu Satikšanās vieta Skudras. Tas šeit piestāv! Pelēkais nams rada sajūtu, ka esam te savējie. 

Ideja par šādām mājām radusies arhitektam Kārlim Kozlovskim un viņa domubiedram Aigaram Grāvītim, kuri pirms gandrīz trim gadiem izveidoja uzņēmumu Firsthouse. Viņu klientiem gan jārēķinās, ka šo māju ārējā apdarē pieļaujamas tikai divas krāsas: pelēkā un baltā. Kāpēc tā?

Uz viena viļņa

Kārlis atklāti saka — viņam nepatīk daudzi privātmāju rajoni, kuros katra māja celta atšķirīgā arhitektoniskā stilā, līdz ar to nav nekādas kopainas. Viņaprāt, pašvaldībām būtu jānosaka, kādā stilā noteiktā rajonā jāceļ jaunās mājas. «Bet esmu arhitekts, nevaru to mainīt, izdodot rīkojumus vai pavēles pašvaldībām. Taču vismaz savas mājas varu taisīt smukas. Dzīve mani saveda ar Aigaru Grāvīti, sākām likt savas idejas kopā un celt mājas,» stāsta Kārlis.  

Kārlis un Aigars pazīstami, jo abi dzīvo Engures novadā un aizraujas ar burāšanu. Pirms Firsthouse nodibināšanas 2017. gada sākumā abiem jau bija un joprojām ir savs bizness: Aigars nodarbojas ar siltuma ražošanu, bet Kārlis — ar māju projektēšanu. Bet kopēju uzņēmumu viņi izveidoja ar nolūku projektēt un celt viena stila koka moduļu mājas, kas nebūtu pārlieku dārgas un ko cilvēki varētu atļauties iegādāties kā pirmo māju — tāpēc arī uzņēmumam nosaukums Firsthouse. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu