Laimīgās dienas • IR.lv

Laimīgās dienas

«Mēs esam mājās ēdēji un mājas ēdiena piekritēji. Pašu gatavotais vienmēr ir garšīgāks un labāks. Uz restorāniem ejam reti, tikai īpašos gadījumos,» stāsta Zane Kraupša. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Līdzīgi Prāta vētrai, arī Kraupšu ģimenei brīvdienas ir viņu laimīgās dienas, jo tad var doties uz laukiem — ziema vai vasara, sniegs vai lietus. Laukos visas ēdienreizes tiek baudītas pie kopēja galda, un sarunas šaudās no viduslaiku karaļiem līdz papagaiļiem

Mēs tiekamies viņu Rīgas dzīvoklī tieši uz vakariņām. Darbu sadalījums uzreiz skaidrs — uzņēmējs Nauris Kraupša ir ģimenes šefpavārs, bet viņa sieva Zane ir pavāra palīdze un atbildīgā par galda klājumu, kuram pat ikdienā jābūt skaistam. Galdā vienmēr ir sveces, ziedi un skaisti trauki. Kristera (14) un Annijas (11) uzdevums pagaidām ir ēst un slavēt. Vecāki uzskata, ka bērniem jāsāk piedalīties ēst gatavošanā tad, kad viņi par to izrāda interesi, nevis piespiedu darbaudzināšanas kārtā. 

«Mēs esam mājās ēdēji un mājas ēdiena piekritēji. Pašu gatavotais vienmēr ir garšīgāks un labāks. Uz restorāniem ejam reti, tikai īpašos gadījumos,» stāsta Zane. Protams, bērniem kārojas burgerus, kebabus un frī kartupeļus, bet to visu Nauris var pagatavot pats. Viņam ir vairākas firmas receptes, kas pusaudžiem iet pie sirds. Piemēram, lipīgie vistu spārniņi, tītara filejas nageti un lazanja, kuras recepte noskatīta žurnālā Ilustrētā Zinātne Junioriem — vienkārša un izcila (piemēram, bešamela mērces vietā izmanto svaigo biezpienu jeb tā saukto mājas sieru). Ikdienā Nauris mēdz eksperimentēt un pagatavot ko neparastu, bet svētkos gan vienmēr tiek celta godā zelta klasika: rasols, cepetis, sautēti skābie kāposti. 

Pēdējie ir šīs mājas leģenda. Zanes mammai bijusi sava īpašā pasaulē garšīgāko kāpostu recepte. «Mēs, abas meitas, to tā arī nepierakstījām, jo jaunībā visiem liekas, ka mammas dzīvos mūžīgi. Domājām, ka kāpostu noslēpums ir devies viņai līdzi aizsaulē. Bet izrādījās, ka Nauris klusiņām asistējis mammai virtuvē un vienīgais recepti iegaumējis.» Tagad visi tos sauc par Naurīša kāpostiņiem, jo viņš ir noslēpuma mantinieks. 

Henrijs V un papagailis

Ģimenes ēdienkarte nedēļas gaitā ir iepriekš zināma. Pirmdienas un otrdienas ir zupu dienas. Trešdienas un ceturtdienas — pamatēdienu dienas. Piektdienas oficiāli pasludinātas par fast food dienām, kad bērni vakariņās drīkst izvēlēties pasūtīt uz mājām picas, suši vai kebabus. Bet sestdiena un svētdiena vienmēr un visos gadalaikos tiek aizvadīta lauku mājā Liepupes pusē. Tad ģimene visas ēdienreizes bauda kopā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu