Žurnāls: Pārtraukums Zolitūdes lietas iztiesāšanā. Kas tālāk? • IR.lv

Žurnāls: Pārtraukums Zolitūdes lietas iztiesāšanā. Kas tālāk?

Gadu pēc lielveikala Maxima sabrukšanas cilvēki ierodas nolikt ziedus un iedegt svecītes traģēdijas vietā. Foto — LETA arhīvs

Seši gadi un 171 tiesas sēde pagājusi kopš traģiskā 21. novembra, kad zem iegruvušā lielveikala Maxima drupām Zolitūdē gāja bojā 54 cilvēki. Žurnāls Ir ceturtdien skaidro, kāpēc pārtraukta ilgā tiesāšanās un kad tā atsāksies.

Krimināllietas izskatīšana tiesā sākās 2016. gada 1. martā, bet pēdējos divus mēnešus process ir apstājies, jo saslimusi tiesnese Dzintra Zemitāne. Lai gan procesam visu laiku ir sekojis rezerves tiesnesis, lai šādu neparedzamu apstākļu dēļ lietas izskatīšana neiestrēgtu, Pārdaugavas tiesas priekšsēdētāja nolēma tiesnesi Zemitāni neaizstāt, bet gan sagaidīt viņas atgriešanos un turpināt lietas izstiesāšanu ierastajā sastāvā. Nākamā sēde ieplānota 26. novembrī.

Pēc prokuratūras apsūdzību nolasīšanas un uzstāšanās tiesas debatēs neviens no deviņiem apsūdzētajiem savu vainu neatzina, taču visi vēl nav izteikušies debatēs, un katram būs vēl iespēja sacīt pēdējo vārdu. «Taču cietušie pieņem, ka neviens apsūdzētais savu pozīciju nemainīs un uzskata sevi par nevainīgu,» lietas tālāko virzību prognozē cietušo advokāte Jevgenija Tverjanoviča-Bore. «Advokātu stratēģija — prasīt attaisnot pilnībā, tātad viņi neuzņemas itin nekādu atbildību,» viņa komentē apsūdzēto nostāju, kas jau izteikušies debatēs. «Cietušo pusei ir tāds uzskats, ka katrai no būvprocesā iesaistītajām personām bija zināma atbildība atbilstoši viņu kompetencei, līdz ar to viņiem jāatbild solidāri,» saka advokāte.

Jau nākamotrdien nozīmēta nākamā sēde, un tiesai nav pamata domāt, ka tā nenotiks. Šogad ieplānotas vēl 12 tiesas sēdes.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu