Gājiens ar torņiem • IR.lv

Gājiens ar torņiem

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Raivis Vilūns

Pārdaugavā 13 gadus celtie Z-torņi nu kļuvuši par Rīgas domes iekšējo varas spēļu kauliņiem — aizvadītajā nedēļā Rīgas Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs publiski paziņoja, ka domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) izdarījis spiedienu, lai panāktu ēku nodošanu ekspluatācijā. Lai gan būvvalde norādījusi uz vairākiem pārkāpumiem saistībā ar dokumentācijas trūkumu un nepabeigtiem apdares darbiem, Burovs esot mudinājis ēku nodot ekspluatācijā. Šobrīd iesnieguma izskatīšanas termiņš ir pagarināts līdz decembrim, Ir noskaidroja būvvaldē — ja attīstītājs līdz tam nebūs iesniedzis visu nepieciešamo, Būvvalde sola noraidīt objekta un tam nepieciešamo inženiertīklu pieņemšanu ekspluatācijā.

Tik publiska attiecību skaidrošana Rīgas domē ir netipiska, tādēļ liek uzdot jautājumus par notiekošā motivāciju un koalīcijas stabilitāti. Burovs sarunā ar Ir netieši apstiprina, ka Z-torņi tiek izmantoti, lai sasniegtu politiskus mērķus, — Vircavs esot «nozombēts un ieprogrammēts», tomēr konkrētos zombētājus viņš negrib nosaukt. «Es skatos uz visu šo lietu absolūti mierīgi un neuzskatu, ka man ir strīds, šeit jāstrādā tiesībsargājošajām institūcijām,» saka Burovs, kurš par savu krēslu šobrīd nav pārlieku uztraukts. 

GKR frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko gan nesteidz aizstāvēt mēru un «izvēlas trešo pusi» — gribētu redzēt neatkarīgu ekspertīzi no Būvniecības valsts kontroles biroja. Koalīcijas lielais partneris Saskaņa šobrīd vēl tikai lemj, kā reaģēt. 

«Pašlaik ir grūti vērtēt, jo informācija ir plaša un pretrunīga,» saka domes priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova, vienlaikus noraidot minējumu, ka koalīcija būtu nestabila. «Mums dažreiz ir nesaprašanās, bet tās ir atrisināmas.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu