Nepārmest visiem par pasaules galu • IR.lv

Nepārmest visiem par pasaules galu

Ieva Puķe

Klimata pārmaiņu temats pasniegts, uzbāzīgi neizglītojot un nemoralizējot — tā panākumus skaidro Venēcijas biennālē uzvarējušās Lietuvas performances Saule un jūra režisore Rugile Barzdžukaite. Tikko viņa piedalījās Riga IFF žūrijā

Tieši no pludmales —  Rugile smaidot apstiprina: uz darbu Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) žūrijā pagājušonedēļ atlidoja no Venēcijas. «Pludmale» gan nebija saules izdedzināta zemes strēle pie Vidusjūras, bet Lietuvas paviljons Venēcijas mākslas biennālē, kur risinājās opera-performance Saule un jūra (Marīna).

Kino un teātra režisore Rugile Barzdžukaite, māksliniece un mūziķe Lina Lapelīte un literāte Vaiva Grainīte —  Eiropas mākslas aprindās nepazīstamas lietuvietes šogad 90 nacionālo  ekspozīciju konkurencē sensacionāli ieguva biennāles galveno balvu Zelta lauva. Performances  kuratore Venēcijā Lučija Pjetrojusti pārstāv Londonas galeriju Serpentine. 

Lai arī vitālajai Rugilei, pērkot veikalā vīnu, vēl ik pa laikam kāds prasot pasi, viņai ir 36 gadi un radošā darba pieredze. Riga IFF pērn rādīta dokumentālā filma Skābes mežs, jau pirms pieciem gadiem uz  mūsu Kongresu nama skatuves pabijis  kopdarbs ar Venēcijas komandu, Lapelīti un Grainīti: «lielveikala opera desmit kasierēm un klavierēm» Have a Good Day! 

Saule un jūra jau pirms Venēcijas uzvesta lietuviski Viļņas Nacionālajā mākslas galerijā, vāciski — Štutgartē un Drēzdenē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu