Dārzs dzīvei • IR.lv

Dārzs dzīvei

Ansis Birznieks, SIA Galantus īpašnieks un direktors. Foto — Edmunds Brencis
Laura Dumbere

Galantus koncepta pamatā ir ideālisms — radīt cilvēkiem sapņu dārzus kā mākslas darbus, kas kļūst par brīnišķīgu dzīves vidi ārpus telpām. Šis ideālisms izrādījies pieprasīta tirgus prece

Ansis Birznieks ir veiksmīga uzņēmuma vadītājs un dārzu dizaina autors, taču viņa vizītkartē rakstīts «diplomēts dārznieks». Tā ir viņa būtība. Anša rokasspiediens ir tik ciešs, ka neviļus ievaidos, viņš atvainojas. Kad bijis jauns puika un mācījies Bulduru dārzkopības tehnikumā, ar līdzekļiem bijis pašvaki un pasniedzēji viņam izkārtojuši iespēju piestrādāt, apgriežot ābelītes privātos dārzos. Rokas bijušas stipras kā knaibles. Reiz dārza saimniece vēlējusies sarokoties, viņš centies būt maigs. Un saņēmis padomu: «Vīrietis nedrīkst otram dot paspiest «beigtu zivi». Roka jāspiež kārtīgi!» Būdams uzņēmējs jau 20 gadus, pats ievērojis, ka no vīriešiem, kuri sasveicinoties kārtīgi nesarokojas un neskatās acīs, neko labu nevar gaidīt. 

Sniegpulkstenītes krīzē

Birznieka pirmais dārzu ierīkošanas uzņēmums ar nosaukumu Garten Kurzeme dibināts pirms 20 gadiem. Kurzeme tāpēc, ka vairums pasūtījumu nākuši no šīs puses, it īpaši no bagātās Ventspils. Pašam bijusi vāja izpratne, kas un kā jādara. Taču jaunības maksimālismā šķitis, ka visu zina un māk. 1999. gadā pirmo reizi aizbraucis uz nozares izstādi Vācijā un nospriedis, ka vācieši sajukuši prātā — pērk dārza tehniku par 100 un 300 tūkstošiem! 

Tērzējis ar latviešu meiteni, kas Vācijā strādā līdzīgā uzņēmumā. Ansis stāstījis, ka pie viņa strādā 30 cilvēku. Viņa brīnījusies — tas taču ir milzīgs uzņēmums, mēs esam tikai pieci, bet strādājam ar 15 traktoriem. Un cik Ansim ir traktoru? Neviena, ar lāpstām un grābekļiem darbojamies… Saruna likusi mainīt domāšanu. Šobrīd Galantus kalpo 50 dārza tehnikas vienības.

Arī 2008. gada ekonomiskā krīze mainījusi domāšanu, jo pasūtījumi plēnējuši kā rīta migla. Ansis Birznieks izlēmis, ka vēlas orientēties uz konkrētu, šauru nišu — privātiem dārziem. Daudziem tas šķitis neprāts, jo tieši privātpersonu maksātspēja krīzē bija cietusi visvairāk. Arī tālaika biznesa partneris tam nav piekritis, abi draudzīgi šķīrušies. Jauno nosaukumu savam uzņēmumam Ansis domājis ilgi — mārketings ir viņa otra augstākā izglītība. Galantus latīņu valodā nozīmē ‘sniegpulkstenīte’. Tas šķitis daudznozīmīgi un skaisti. Latvijā ziemas ir garas un grūtas, un sniegpulkstenītes kā pirmie pavasara vēstneši cilvēkos vienmēr izraisa skaistas emocijas. Turklāt tās spēj augt zem ledus un ziedēt sniegā. Tieši to Birznieks arī gribējis — uzņēmumu, kas spēj izdzīvot krīzēs un «zem ledus». Starp citu, Galantus katru gadu rīko sniegpulkstenīšu stādīšanas akciju Ventspilī un Kalnciema kvartālā Rīgā, kad cilvēki var nest un pilsētā stādīt pulkstenītes no sava dārza. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu