Tas tik bija skrējiens! • IR.lv

Tas tik bija skrējiens!

Eliuds Kipčoge (centrā) ar savu «sapņu» komandu — 41 tempa uzturētāju jeb tā dēvēto zaķi. Foto — Scanpix
Lindsija Krusa un Metjū Futermens, © The New York Times News Service

Kenijietis Eliuds Kipčoge kļuvis par pirmo cilvēku pasaulē, kas maratonu noskrējis ātrāk par divām stundām

Tas bija ātri. Vēsturiskā skrējienā cauri Vīnei 12. oktobrī Eliuds Kipčoge no Kenijas maratonu noskrēja ātrāk par divām stundām. Daudzi atcerējās, ko viņš bija teicis dienu iepriekš: «Es nezinu, kādi ir cilvēka spēju limiti, taču es labprāt to izmēģināšu.»

Finiša līniju šķērsojot vienā stundā, 59 minūtēs un 40 sekundēs, viņš lepni uzsita sev pa krūtīm un triumfāli pieskrēja apskaut sievu Greisu.

No malas tiešām ir grūti aptvert, cik iespaidīgs bija viņa ātrums. Padomājiet paši! Tas stabili turējās ap 20,8 km/h, un tā divas stundas pēc kārtas! Un kas notika distances beigu posmā? Skrējēja sejā nebija redzama pārpūle. Nē, viņš plati smaidīja, kā to dara vienmēr.

Kipčoges rezultāts atmiņā atsauc sajūsmu un apbrīnu pagājušā gadsimta vidū, kad cilvēks pirmoreiz noskrēja jūdzi (1,6 km) ātrāk par četrām minūtēm. Šo rekordu 1954. gadā sasniedza anglis Rodžers Banisters — 3:59:40. Marokānis Hišams el Guredžu no tā «nograuza» vēl 17 sekundes, vienu jūdzi noskrienot 3:43:13. Tas notika 1999. gadā, un kopš tā laika jaunu rekordu šajā distancē nav bijis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu