Daudz spēka • IR.lv

Daudz spēka

Viktors Freibergs. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Kinozinātnieks Viktors Freibergs uzrakstījis grāmatu Kinomāna slimības vēsture, kas vēsta par ārstēšanos no vēža

Pirms sešiem gadiem, nepatīkama pārdzīvojuma skarts, kinozinātnieks Viktors Freibergs nolēma notiekošo fiksēt dienasgrāmatā. Viņš jau kādu laiku bija apmeklējis ārstus — vajadzēja noskaidrot diagnozi, par kuru mediķiem bija radušās aizdomas ikgadējo pārbaužu laikā. Diagnoze izrādījās retas formas vēzis. 

Pierakstu veikšana kinozinātniekam bija tāds kā psiholoģiskā atbalsta mehānisms: viņš rakstīja par savu dzīvi un salīdzināja to ar dažādu filmu varoņu pieredzi. Tā, gluži netīši, tapa materiāls grāmatai Kinomāna slimības vēsture, kas pie lasītājiem nonāks oktobra nogalē. Freibergs grāmatas nosaukumu tulko divējādi: kā slimošanas un ārstēšanās pieredzi, ko atainojis grāmatā līdztekus bērnības atmiņām, un kā «kino slimību», ar ko «sasirga» pusaudža gados. 

Freibergs joprojām turpina pasniedzēja darbu Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē, viņš arī atlasījis filmas Rīgas Starptautiskā kino festivāla programmai In Techno Veritas, kas tiks atklāta 22. oktobrī Splendid Palace ar Stenlija Kubrika leģendāro filmu 2001: Kosmosa odiseja (1968). 

Intervijā Freibergs stāsta par brīdi, kad ierasto ikdienu sāka taranēt smagā slimība, un to, kas, skatoties plašākā nozīmē, var palīdzēt šādus pagriezienus cilvēka dzīvē pārvarēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu