Logi uz pagātni • IR.lv

Logi uz pagātni

Mārtiņš Siliņš (pa kreisi), Andris Ābiķis un Ieva Ābiķe, Mežmaļi+ valdes locekļi. Foto — Gints Ivuškāns
Aivars Kļavis

Viņu ražotās durvis un logi redzami ne tikai, ejot cauri Vecrīgai vai pastaigājoties Mežaparkā. Tie grezno daudzas vasarnīcas Jūrmalā, kur saglabāts sākotnējais izskats, kā arī privātmājas un muižas Viduseiropā

Ar logu un durvju izgatavošanu uzņēmums Mežmaļi+ nodarbojas jau vairāk nekā 20 gadus. Šis ģimenes uzņēmums ir viens no nedaudziem, ja ne vienīgais Latvijā, kas izgatavo vēsturiskos koka futerlogus un groplogus. Tādus celtniecībā izmantoja pagājušajā un aizpagājušajā gadsimtā — vēl tagad arī padomju laika namos tos var redzēt, kur nav paspēts ielikt pakešu logus. Vēsturiskos logus papildina dekoratīvas uzlikas, kapiteļi un speciāli pasūtīts fasādei atbilstošs krāsu tonis, turklāt logi var nebūt taisnstūra, bet ar izliekumiem vai pusapaļi. 

Ražotājam jāspēj šo senatnīgo dizainu, autentisko izskatu un konstrukciju apvienot ar tādām mūsdienu prasībām kā energoefektivitāte un skaņas izolācija. Vajadzīga meistarība un laiks, lai savā pirmatnējā veidolā pie mums atgrieztos daļa no pagātnes arhitektūrā un būvniecībā.

Tēvs, meita un znots

Jā, tieši tāds pašlaik ir Mežmaļi+ valdes sastāvs. Tēvs Andris Ābiķis, meita Ieva Ābiķe un valdes priekšsēdētājs — viņas vīrs Mārtiņš Siliņš. Pagājušajā gadā uzņēmuma apgrozījums pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē pārsniedza miljonu eiro, bet pirms vairāk nekā 20 gadiem tika sākts faktiski no nulles.  Ar dažiem darbiniekiem un tiem laikiem diezgan utopisku ideju — pievērsties šķietami savu laiku pārdzīvojušo futerlogu izgatavošanai.

«Man tēvs kādreiz teica: atceries, dēls, ka tev jāiztiek ar to, kas pašam ir,» saka uzņēmuma dibinātājs un īpašnieks Andris Ābiķis. «Un tā mēs visus šos gadus esam attīstījušies. Soli pa solim, paļaujoties tikai uz sevi. Bez lieka riska un neuzņemoties pasūtījumus, kurus nevaram izpildīt. Toties to, ko uzņemamies, darām kvalitatīvi un laikā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu