Dzīvo mūzikas realitātē • IR.lv

Dzīvo mūzikas realitātē

Daumants Liepiņš. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Zviedrijā mītošā jaunā pianisma zvaigzne Daumants Liepiņš spēlē Latvijā un pasaulē un labprāt pēc koncertiem aprunājas ar klausītājiem

Rūpīgi un uzmanīgi pa stāvajām Spīķeru koncertzāles trepēm Daumants nes savu ceļojumu koferi — ieradies uz vienu dienu Latvijā privātu iemeslu dēļ, viņš divas nedēļas pirms Rudens kamermūzikas festivāla izbrīvēja stundu intervijai. Festivāla atklāšanā 9. oktobrī Mazajā ģildē pianists atskaņos Bēthovena klaviersonātes. 

«Profesionālā meistarība ļoti augstā līmenī,» vērtē viens no Latvijas pianisma pīlāriem, Mūzikas akadēmijas profesors Normunds Vīksne. «Izcili muzikāls, ar augstu muzikālo intuīciju. Mūziku uztver kā garīgu dimensiju ar dziļākām, saturiskām vērtībām, šajā dimensijā viņš atrodas arī spēles laikā uz skatuves. Tas ir kā garīgs ceļojums, kuram klausītāji var sekot līdzi, un šajā ceļojumā Liepiņš visu laiku atklāj kaut ko jaunu.» 

Par jaunā latviešu mūziķa dzīvesvietu kopš studiju laika Kārlstades Universitātē kļuvusi Zviedrija, bet viņš regulāri koncertē Eiropā un pasaulē. Daumanta koncertu grafikā, piemēram, ir uzstāšanās ar Spānijas orķestriem 2021. gadā, drīz pēc tam arī tūre Ķīnā. Jaunais pianists apņēmīgi veido veiksmīgi sākto karjeru — 2017. gadā viņš saņēma Lielo mūzikas balvu kā gada labākais jaunais mākslinieks. Saldū uzaugušā puiša CV ir pārpildīts ar uzvarām starptautiskos konkursos. Šovasar Daumants ieguva respektablā Verbjē festivāla Šveicē galveno balvu. Tas pavēra studiju iespējas Ženēvas Mūzikas augstskolā. Pianiste Agnese Egliņa par kolēģi saka tā: «Viņam svarīga dvēseliskā iedziļināšanās mūzikā. Koncertos Daumants vienmēr ir gaišs, starojošs. Viņa starptautiskie panākumi ir fantastiski — zinot mūsdienu konkursu aizskatuvi, Daumants bez ietekmīgas aizmugures spēj pārliecināt žūriju vienkārši ar savu spēli, savu patiesību.»

Nopietns, ar rāmu acu skatienu jaunais pianists stāsta, kādu redz savu nākotni starp Zviedriju un Šveici un kāpēc turpmāko dzīvi ļoti vēlas saistīt arī ar Latviju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu