Bīstamais Siguldas rudens • IR.lv

Bīstamais Siguldas rudens

Gita Justamente ar meitu Deiziju ģimenes arhīva fotogrāfijā
Ieva Puķe

Pirmais toksiskais E. coli uzliesmojums mūsdienu Latvijas medicīnas vēsturē — par Siguldas bērnu smago saslimšanu saka speciālisti. Trīs bērni joprojām ir smagā stāvoklī, ārstēšana prasīs ilgāku laiku. Infekcijas izraisītājs nav noskaidrots — tas sen apēsts vai izmests

Pilsēta, no kurienes aizrauj, — sēžot uz soliņa pie populārā atrakciju parka Tarzāns, Siguldas jauno tūrisma saukli skumji pārfrāzē trīs gadus vecās Deizijas māmiņa Gita. Šīs nedēļas sākumā tāds karātavu humors bija populārs zelta rudens lapu vērotāju iecienītajā galamērķī. 

11. septembrī ātrās palīdzības auto ar bākugunīm Gitas Justamentes meitu no Siguldas veda uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS) Rīgā.

Dienu iepriekš enerģiskā meitenīte kļuva bāla un sagurusi, vēders nestrādāja kā nākas, nesenos notikumus atceras Gita. Nākamās dienas rītā viņa izlēma bērnu atrādīt ģimenes ārstei. Daktere lika daudz dzert, vēl dienu vēlāk vajadzēja nodot urīna analīzes. «Labi, ka negaidījām nākamo dienu,» secina Gita. «Analīzes Bērnu slimnīcā uzrādīja zarnu nūjiņu. Deizijai hemoglobīna skaitlis izrakstoties bija 6,5, bet vajag vismaz 10. Slimnīcā studenti nāca apskatīties, kāds izskatās bērns ar zemu hemoglobīnu.»

Lai arī caureja un vemšana nav bijusi izteikta, mātes intuīcija ziņoja, ka ar meitas veselību kaut kas nogājis greizi. Jau 11. septembra pēcpusdienā BKUS ārsti izšķīrās mazo siguldieti ievietot reaminācijā. Mamma pie viņas pa nakti palikt nedrīkstēja, vīrs vēlu vakarā raudošo Gitu atveda mājās. Nākamajā rītā atgriezusies apciemot vadiņos ietīto bērnu, viņa slimnīcā pārsteigta satika pazīstamu māmiņu no Siguldas bērnudārza Saulīte, kuras meita iet Deizijas grupiņā. «Tad tikai viss sākās! Lasījām ziņās — kaut kāda baktērija, ārprāts! Nemaz nezināju, ka bērnudārzā kaut kas tāds ir,» nopūšas Gita. Un piebilst: «Otra meitenīte joprojām ir slimnīcā, ceru, ka viņai ir labāk.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu