Aizstāvu tos, kurus vajā • IR.lv

Aizstāvu tos, kurus vajā

69
Marina Kosteņecka. Foto — Kristīne Madjare
Pauls Raudseps

Mans pienākums kā krievietei bija atdot to, ko Latvijai nolaupīja manas tautas vārdā — brīvību, saka Atmodas laikā populārā publiciste Marina Kosteņecka. Taču par to, kā latvieši brīvību izmantojuši, viņai ir arī skarbi secinājumi

Atmodas laikā visa Lat-vija pazina Marinu Kosteņecku. Rakstniece un publiciste padomju laikā kļuva populāra ar saviem rakstiem par jutīgām tēmām — bērnunamiem, mazgadīgo cietumiem, palīgskolām bērniem ar garīgās veselības traucējumiem. Kad sākās Atmoda, viņa bija starp Tautas frontes dibinātājiem, uz laiku iesaistījās politikā kā Latvijas pārstāve PSRS Tautas deputātu kongresā. Taču tūlīt pēc Latvijas neatkarības atgūšanas nolika mandātu, atgriezās Rīgā un daudzus gadus vadīja populāro raidījumu Domskaja ploščaģ Latvijas Radio 4. 

Pēdējos gados, kā pati saka, bija izkritusi no aprites, bet tagad tajā atgriežas ar divām grāmatām. Kopā ar žurnālistu Georgu Stražnovu sarunu formā uzrakstītās atmiņas Mans XX gadsimts 2018. gada sākumā iznāca krievu valodā, tagad pārtulkotas latviski. Klāt nākušas Vēstules no XX gadsimta — izlase no 3000 lasītāju vēstulēm, kuras rakstniece saņēma 70. un 80. gados.

Kosteņecka ir spilgta stāstītāja. Viņas viedoklī vērts ieklausīties, pat ja tam nepiekrīt. Tāpēc Ir devās viņu intervēt pirms grāmatu atvēršanas svētkiem.

Esam nosvinējuši dažādas gadadienas — Latvijas simtgadi, LTF dibināšanu un pēc tam Baltijas ceļa 30 gadus. Kādas ir jūsu sajūtas, vērojot šīs svinības?
Atmiņu grāmatas Mans XX gadsimts pirmais sējums, kuru izdevu par savu naudu krieviski, bija veltīts Latvijas simtgadei. Tā bija mana personīgā dāvana Latvijai. Esmu krievu cilvēks un Latvijas patriote. Tā ir mana atbilde uz jūsu jautājumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu