Lupatdeķa spēks • IR.lv

Lupatdeķa spēks

3
Aivars Ozoliņš

Valdības koalīcijai būs izdevies pieņemt šogad jau otro budžeta likumu

Valdība acīmredzot būs pārvarējusi arī līdz šim smagāko pārbaudījumu. Premjerministram Krišjānim Kariņam ir izdevies panākt koalīcijas partneru vienošanos par nākamā gada budžetu. Tas gan vēl būs jāapstiprina Saeimai, taču politiķu runātais un darītais ļauj secināt, ka valdībai budžets būs un tā turpinās strādāt.

Mums pat ir plaša izvēle, kuras no politiskajām norisēm uzskatīt par valdības stabilitātes drošāko pazīmi.

Vieniem šāda pazīme būtu JKP vadoņa Jāņa Bordāna teiktais, ka «bija smaga cīņa, bet es ne mirkli nenožēloju, ka mēs to esam darījuši un tai gājuši cauri». Varam secināt, ka JKP budžeta cīņas posms ir noiets. Partijas pirms vēlēšanām solītie 3 x 500 bija sarukuši līdz 2 x 500 jau pirms divām nedēļām, kad valdībai nācās uz nedēļu atlikt lemšanu par budžetu, toties gala variantā ir 300 eiro neapliekamais minimums nākamgad plus 500 eiro minimālā alga aiznākamgad. Tomēr JKP ir iespēja godīgi pateikt vēlētājiem, ka ir cīnījusies par to, ko ir iespējams arī izdarīt, nevis tikai sasolīt.

Citiem signāls par budžeta barjeras pārvarēšanu varētu būt Attīstībai/Par otrdien aktualizētais jautājums par automātisku pilsonību Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem. Tātad diskusijas par budžetu arī šai partijai ir galā, un tā atgriežas pie savas pamata specializācijas — labu ideju diskreditēšanas ar sliktu politiku. Vasarā antiņu stilā noraka dzīvesbiedru likumu un likumu par īpašumu kompensāciju ebreju kopienai. Tagad kārta maijā Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītajam likumprojektam par Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, kuri piedzims pēc 2020. gada 1. janvāra. A/P paralēlais ierosinājums piešķirt pilsonību arī nepilsoņu bērniem līdz 15 gadu vecumam rada risku, ka Saeima līdz ar šo priekšlikumu noraks arī jau konceptuāli atbalstīto. Toties sociālie burbuļi vārīsies par nepilsoņu bērniem, nevis, piemēram, par vides un pašvaldību ministra Jura Pūces atkritumu politiku Rīgā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu