Kabatas programma • IR.lv

Kabatas programma

Mirušie nemirst
Kristīne Simsone

Deviņi kinodarbi, ko vērts noskatīties festivālā Baltijas Pērle

Mirušie nemirst. Rež. Džims Džārmušs
Skatoties Džārmuša jaunāko darbu, pārņem sajūta, ka režisors ar aktieriem filmēšanas laukumā ir vareni izklaidējušies, taču šīs ņemšanās laikā aizmirsuši par skatītājiem. Stāsts — alegorija par klimata izmaiņām un to potenciāli katastrofālajām sekām — ir jestrs un traģikomisks, taču paplāns. Turklāt to papildina Džārmušam neraksturīgs niķis — visu pārlieku paskaidrot. Taču, iespējams, režisora flirts ar zombijfilmu žanru nemaz arī nav jāuztver citādi kā viegls pastišs.
Seansi Splendid Palace Lielajā zālē 19. septembrī plkst. 21 un Mazajā zālē 24. septembrī plkst. 20.50.


Sāpes un slava. 
Rež. Pedro Almodovars
Spāņu režisora Pedro Almodovara filmu «degviela» nereti ir paša dzīves notikumi, taču šī, šķiet, ir visegocentriskākā filma — neatminos, kad Almodovara kinodarbos viens personāžs būtu saņēmis tik nedalītu uzmanību. Taču stāsts par Antonio Banderasa spēlēto režisoru, kas nonācis radošajā krīzē, ir rūpīgi savērpts, pat savā ziņā melanholisks atskats uz paša Almodovara radošo darbību un attiecībām, ko tā vislielākajā mērā ietekmējusi.
Seansi Splendid Palace Lielajā zālē 20. septembrī plkst. 21, 23. septembrī 20.45 un 25. septembrī plkst. 21.


Bilžu grāmata. 
Rež. Žans Liks Godārs
Franču kino Jaunā viļņa klasiķa Žana Lika Godāra pērn Kannu kinofestivālā pirmizrādītais darbs turpina režisora nu jau radikālos eksperimentus ar vizuālo valodu. Bilžu grāmata ir eseja par kino un dažādu sociālpolitisko notikumu vēsturi, kas veidota gan no kustīgiem, gan fiksētiem attēliem. Doma un jēga intensīvi jāizloba skatītājam pašam — Godārs neļauj palikt distancēta vērotāja komforta zonā.
Seanss Splendid Palace Mazajā zālē 21. septembrī plkst. 12.30.


Logs uz sētu. 
Rež. Alfrēds Hičkoks
Viena no kinovēstures nozīmīgākajām filmām, kurai veltīti neskaitāmi teorētiski pārspriedumi un nedalīta sajūsma. Hičkoka kinodarbs ir uzņemts, stingri ievērojot galvenā varoņa skatpunktu: viņš kājas savainojuma dēļ ir imobilizēts un dienas vada, veroties pa daudzdzīvokļu ēkas logu. Ierobežotais redzeslauks spriedzes kinomeistaram netraucē izveidot gan izcilu trilleri, gan kolorītu lielpilsētas iedzīvotāju portretu. Filma tiks izrādīta no 35 mm kinolentes.
Seansi Splendid Palace Mazajā zālē 21. septembrī plkst. 14.10 un 23. septembrī plkst. 20.45.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu