Neļaut Tīrīgai sabojāt depozīta sistēmu • IR.lv

Neļaut Tīrīgai sabojāt depozīta sistēmu

Asociāciju pārstāvji aicina veidot Eiropas standartiem atbilstīgu atkritumu depozīta sistēmu. Publicitātes foto.
Pēteris Liniņš

Tuvojas vēsturisks mirklis – Iepakojuma likuma projekts, kas paredz dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas izveidi, tiks izskatīts trešajā lasījumā Saeimā. Pēc gandrīz 20 gadiem Latvijai beidzot ir iespēja ieviest mūsdienīgu sistēmu, kas spēs nodrošināt dzērienu iepakojuma savākšanu, sasniegt ES uzstādītos mērķus, kā arī piepildīt sabiedrības vēlmi sakārtot vidi. Dzērienu ražotāju pusē vēlme savākt iepakojumu ir balstīta uzņēmumu atbildībā pret sabiedrību un vidi, kā arī striktās Eiropas Savienības prasībās.

ES vides mērķos ir skaidri pateikts – depozīta sistēmas operatoram ir jābūt veidotam atbilstoši ražotāju atbildības sistēmas principiem, proti, tas jāveido dzērienu iepakojuma ražotājiem un tirgotājiem, paredzot pienākumu savākt tirgū laisto iepakojumu.

Depozīta sistēmas operatora darbība ir sakņota bezpeļņas principā, kas darbojas ar iespējami zemākām izmaksām, lai nesadārdzinātu plauktos nonākušo gala produktu.

Lai izvairītos no ES sodiem, dalībvalstīm un ražotājiem līdz 2025.gadam jāsavāc 77%, līdz 2029.gadam – 90% PET, paredzot ieviest 10 eirocentu depozīta maksu. Dzērienu depozīta sistēma veiksmīgi darbojas 12 valstīs, un 10 valstis pašlaik apsver tās ieviešanu. Visur, kur depozīta sistēma darbojas, aptuveni 90% iepakojuma nonāk atpakaļ pārstrādē, izpildot ES mērķus jau tagad.

Lietuvā 2018.gadā savākts 91% PET, 94% alumīnija un 82% stikla, savukārt Igaunijā – 85% PET, 96% alumīnija un 90% stikla.

Galvenie pretinieki depozīta sistēmas ieviešanai ir atkritumu apsaimniekotāji, kas zaudēs trīs vērtīgas, bet līdz šim viņiem bez maksas pieejamas izejvielas. Likuma grozījumiem stājoties spēkā, tās nāksies pirkt no depozīta sistēmas operatora par tirgus vērtību. Lai arī šis ir trešais lasījums, diemžēl atkritumu apsaimniekotāji un viņu lobiji nav atmetuši domu sagrozīt likumprojekta jēgu.

Nevarot pilnībā novērst depozīta sistēmas ieviešanu, kā tas sākotnēji tika mēģināts, atkritumu apsaimniekotāji mēģina panākt, ka operators jāveido tieši viņiem. Atsevišķi opozīcijas deputāti, kas līdz pat trešajam lasījumam neiesaistījās grozījumu izstrādē, tagad iesnieguši apjomīgus un neapspriestus konceptuālus priekšlikumus, kas paredz nodot depozīta sistēmas pārvaldību atkritumu apsaimniekotāju rokās. Tas savukārt rada tūlītēju interešu konflikta situāciju, jo, pretēji ražotājiem un tirgotājiem, atkritumu apsaimniekotāju interese ir palielināt iepakojuma apsaimniekošanas izmaksas un nopelnīt no tā pēc iespējas vairāk.

Aicinām Saeimas deputātus neatkārtot vēstures kļūdas, pieņemot nepārdomātus lēmumus, kas noveda pie OIK un Tīrīgas gadījumiem, veidojot neierobežotas peļņas iespējas atsevišķiem tirgus dalībniekiem. Sabiedrību aicinām cieši vērot likumdošanas gaitu un neļaut Tīrīgas precedentam netraucēti izplest monopolu vēl tālāk!

Dzērienu depozīta sistēmas ieviešanu atbalsta Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija, Alus darītāju savienība, Alus darītāju asociācija un Bezalkoholisko dzērienu uzņēmumu asociācija.

Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš komentāru sagatavojis Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas, Alus darītāju savienības, Alus darītāju asociācijas un Bezalkoholisko dzērienu uzņēmumu asociācijas vārdā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu