Svarīgās sarunas • IR.lv

Svarīgās sarunas

3
No kreisās: Elvīra Bloma, Raimonds Ķirķis un Marija Luīze Meļķe. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leskavniece

Kas ir dzejas nozīme? Atbild trīs jaunākās paaudzes dzejnieki

Ar plašu programmu līdz pat 19. septembrim visā Latvijā turpinās Dzejas dienas. Vēl priekšā starptautiskie lasījumi, dzejas kino, ceļojums ar dzejniekiem Gulbenē un vairāki citi notikumi. Piektdien, 13. septembrī, Soduma festivāls leģendārajā mākslas kafejnīcā M6 pulcēs astoņus jaunākās paaudzes dzejniekus, kuri «komentēs, interpretēs, reinterpretēs, apspēlēs, izaicinās, apdejos, apmīlēs, sodīs, svinēs un, iespējams, arī zaimos latviešu trimdas dzejnieku, literātu un tulkotāju Dzintaru Sodumu». Kāda ir dzejas loma mūsdienās, ko viņi dzejā un mākslā uzskata par paraugu, un kas aktuāls pašu darbā, jautājām trim no astoņiem pasākuma dalībniekiem.

Cik nozīmīgs medijs mūsdienu sabiedrībā ir dzeja? Vai šī loma, jūsuprāt, ir būtiski mainījusies?
Raimonds Ķirķis. Noteiktā un visnotaļ šaurā lasītāju lokā dzeja ir nozīmīga gan kā estētiska parādība, gan kā sociāli aktīvs paudums. Neesmu pieredzējis citus laikus, kā vien līdzīgus tiem, kuros šobrīd dzīvojam, tāpēc nevaru spriest par tās būtiskuma maiņu. Bet ceru, ka Dzejas katedras dibināšana Latvijas Mākslas akadēmijā dzeju padarīs par smaguma centru plašākām sarunām.

Elvīra Bloma. Dzeja visos laikos ir nozīmīgs medijs, līdzīgi kā vizuālā māksla un mūzika, jo tā ir garīgās, iekšējās dzīves daļa, kustība. Sekulārā sabiedrībā tā ir īpaši nozīmīga, jo garīgums definē cilvēku. Bez garīgas aktivitātes, kaut vai tā būtu tikai kvalitatīvas dzejas vai mākslas, mūzikas baudīšana, cilvēks top mazāk cilvēks, tātad zaudē sevi un neizmanto tās īpašās iespējas, kas viņam piemīt, proti, spēju baudīt mākslu. Sabiedrība ir kļuvusi sekulāra, līdz ar to dzejas un citu mākslu loma ir pieaugusi, neraugoties uz to, ka sabiedrība to, iespējams, negrib apzināties. 

Marija Luīze Meļķe. Man patīk domāt, ka dzeja nav nekāds «medijs». Varbūt to ir adekvāti tā saukt, bet tādā gadījumā runa noteikti nav par to dzeju, kas mani interesē. Dzeja ir dzeja, un dzejolis ir tilts starp dzeju un kaut ko citu. Manā izpratnē arī fotogrāfija ir tilts starp dzeju un kaut ko citu. Atkal, tā fotogrāfija, kas mani interesē, protams. Šī nav tieša atbilde uz jautājumu, bet domāju, ka nav grūti noprast, kāda tā būtu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu