Atkritumu dumpis Rīgā • IR.lv

Atkritumu dumpis Rīgā

1
«Nupat saņēmām vēstuli no Clean R, ka pēc 15. septembra aizvāks konteineru,» stāsta privātmājas Jaunciemā īpašnieks Ivars Zviedris, kurš iebilst pret atkritumu monopola izveidi Rīgā. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks

Gan rīdzinieki, gan pašvaldība aizturētu elpu gaida Konkurences padomes lēmumu — būt vai nebūt atkritumu apsaimniekošanas monopolam Rīgā

Visi, kas seko atkritumu apsaimniekošanas konfliktam Rīgā, var gatavoties dramatiskam finālam. 15. septembrī pārstās darboties iedzīvotāju esošie līgumi par atkritumu izvešanu, taču nav skaidrs, vai četru līdzšinējo uzņēmumu vietā pie darba varēs ķerties jaunais monopolists Tīrīga. Konkurences padome (KP) sola līdz 15. septembrim pieņemt izšķirošo lēmumu — vai iesaldēt Tīrīgas līgumu konkurences kropļošanas dēļ. Ja tā notiks, šajā dienā rīdzinieku atkritumi var palikt neizvesti. Vai Rīgas domei ir plāns B un kāds tas ir, amatpersonas neatklāj. 

Neoficiāli gan zināms, ka KP lēmums varētu būt zināms jau šoceturtdien, kas dotu domei vēl nedēļu laika risinājuma atrašanai.

Vienlaikus publiskajā telpā nobriedis rīdzinieku dumpis pret atkritumu monopola izveidi — visaktīvāk protestē Rīgas apkaimju alianse (RAA), kas, pēc pašas vārdiem, pārstāv 200 tūkstošu rīdzinieku intereses un aicina jaunos, sadārdzinātos Tīrīgas līgumus neparakstīt.

Kāpēc sadārdzinās?

KP jau divus gadus brīdināja Rīgas pašvaldību — atkritumu monopola izveide padarīs galvaspilsētas iedzīvotājus par ķīlniekiem ne tikai uz līgumā paredzētajiem 20 gadiem, bet krietni ilgāk, jo sagraus konkurenci nozarē. Lietu par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu KP ierosināja jau 30. jūlijā, taču dome līdz šim ignorējusi šos signālus un steidzina iedzīvotājus slēgt jaunos Tīrīgas līgumus, draudot ar administratīviem sodiem un sankcijām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu