Tulkotāja. Nevis spiega meita • IR.lv

Tulkotāja. Nevis spiega meita

1
Ieva Lešinska. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Jaunās dokumentālās filmas Spiegs, kurš mans tēvs galvenā varone tulkotāja Ieva Lešinska atceras, kā mainījās dzīve, kad 1978. gadā no padomju studentes vienā dienā kļuva par ASV mītošu jaunieti

Tā bija neparasta, aiz dzelzs priekškara dzīvojošiem jauniešiem gandrīz neiespējama vasara, kurai 1978. gadā gatavojās svešvalodu studente Ieva Lešinska — braucienam uz ASV pie tēva. Viņš bija ANO ierēdnis Ņujorkā un augsta ranga PSRS specdienestu aģents. Ciemošanās mēnesis izvērtās citādi, nekā 20 gadus vecā Ieva bija iedomājusies. Neilgi pirms atgriešanās Latvijā tēvs viņai paskaidroja, ka kopā ar dzīvesbiedri lūgs politisko patvērumu ASV.

Izrādījās, ka Imants Lešinskis ilgstoši bijis dubultaģents, strādājot gan padomju režīmam — VDK, gan ASV interesēm — CIP. Īsais Lešinska dosjē, ko zināja Latvijā, bija šāds: LPSR Valsts drošības komitejas līdzstrādnieks, Latvijas Komitejas kultūras sakariem ar tautiešiem ārzemēs vadītājs, PSRS diplomātiskās misijas ANO darbinieks Ņujorkā. 

Tajā jūlija dienā, kad Lešinskis izlēma pārbēgt, viņa meitai vienas dienas laikā bija jāizlemj: palikt Amerikā, kopā ar tēvu lūdzot politisko patvērumu, vai doties uz PSRS vēstniecību ASV, lai atteiktos no tēva un lūgtu iespēju atgriezties mājās. Viņa izlēma palikt, bet tas nozīmēja sarežģījumus: Lešinska kā pārbēguša dubultaģenta ģimenei bija jāpieņem jauna identitāte — viņi kļuva par vācu izcelsmes amerikāņiem Dorniem. Mājās Latvijā neziņā par meitas likteni palika Ievas māte, vecmāmiņa un draugi. Šo notikumu un tā sekas dokumentāla trillera veidā rekonstruē Ginta Grūbes un Jāka Kilmi filma Spiegs, kurš mans tēvs. Latvijas kinoteātros filma būs skatāma no 5. septembra.

Ieva Lešinska atgriezās Latvijā 1991. gadā, bijusi prom no mājām 13 gadus. Intervijā viņa stāsta, ko deva un arī atņēma šis liktenīgais dzīves pagrieziens.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu