Atgriešanās gaismā • IR.lv

Atgriešanās gaismā

Cilvēku ķēde pie leģendārā kinoakriera Brūsa Lī statujas iepretim Viktorijas ostai. 23. augusta vakarā, iedvesmojoties no kādreizējā Baltijas ceļa, Honkongā rokās sadevās gandrīz divi miljoni cilvēku jeb ceturtā daļa pilsētnieku. Foto — Scanpix
Endrū Higinss, © The New York Times News Service

Jau martā Honkongā sākās pirmās protesta akcijas pret Ķīnas iecelto pašpārvaldi, bet pēdējos divos mēnešos tās pārvērtušās milzīgā aktīvisma vilnī

Viņš jau vairāk nekā gadu ir ieslodzīts cietumā uz nošķirtas salas, taču tieši 28 gadus veco Edvardu Leunu var uzskatīt par gaismas bāku jau divus mēnešus ilgstošajiem plašajiem protestiem Honkongā, kuriem viena izteikta līdera nemaz nav.

Tieši Leuns radīja saukli «Atgūsti Honkongu!», ko tagad visbiežāk skandina demonstranti. Viņš bija viens no pirmajiem, kas, protestējot Honkongā, deva priekšroku konfrontējošai taktikai. Un tieši viņš skaļi deklarēja: mēs nevēlamies kļūt par kārtējo pilsētu, kuru pēc savām iegribām vada Ķīnas Komunistiskā partija. 

Protesti sākās jūnijā, kad Honkongas iedzīvotājus sadusmoja Pekinas ieceltās valdības likumprojekts, kas paredz aizdomās turētu personu izdošanu kontinentālajai Ķīnai. Nedēļām ejot, galvenā prasība apaugusi ar papildu pretenzijām: sūdzībām par arvien pieaugošo mājokļu dārdzību, negodīgām vēlēšanām un policijas brutalitāti. 

Taču galvenā pretenzija ir tieši Ķīnas pieaugošā ietekme īpašajā administratīvajā teritorijā, kur britu kolonisti savu karogu pacēla 1842. gadā un no kuras izvācās 1997. gadā, tātad pēc 155 gadus ilgas valdīšanas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu