«Izdzīvošanas jautājums» • IR.lv

«Izdzīvošanas jautājums»

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Gada sākumā auditorkompānija Ernst & Young Baltic izvērtēja trīs Rīgas Satiksmes iepirkumus 270 miljonu eiro kopsummā. Tajos notikušie darījumi veido pamatu vienam no pēdējo gadu lielākajiem korupcijas skandāliem. Auditoru ziņojums tika noslepenots, taču tā saturs ir kļuvis zināms Ir — kā tieši organizēti un bez uzraudzības palikuši pēc korupcijas smakojošie iepirkumi

Par bijušo Rīgas Satiksmes (RS) šefu Leonu Bemhenu viņa ilggadējā darbavietā nekas vairs neatgādina. Kādreizējā kabinetā, kuru pēcpusdienās uzkarsē pāri netālu esošā Matīsa cietuma mūrim spīdošā saule, tagad saimnieko Rīgas domes jurists Ernests Saulītis. Viņš ir pagaidu vadītājs. Pēc skata drusku lecīgs ierēdnis, kura atbildēs vārdi un to salikumi «nekomentēšu», «konfidenciāli» vai «tas nav mans uzdevums» birst kā pupas. 

Saulītis šajā amatā ir uz laiku, kamēr Rīgas domnieki vienojas par jauno koalīciju un atradīs jaunu valdes priekšsēdētāju pašvaldības kapitālsabiedrībai. RS valdes priekšsēdētāja pienākumi viņam jāveic uzņēmumam sarežģītā periodā. Lai gan pavasarī tika piešķirta papildu dotācija, RS šāgada vajadzību segšanai joprojām trūks aptuveni 2,5 miljoni eiro. Šādu summu uzņēmums atkal prasīs pašvaldībai.

Tas viss notiek apstākļos, kad KNAB turpina izmeklēt pērn novembrī ierosināto kriminālprocesu par koruptīviem darījumiem bijušās RS vadības izpildījumā un dzen pēdas miljonos mērāmiem kukuļiem.

«Vēl viena tāda krīze, un tad var norakstīt šo uzņēmumu,» intervijā Ir atzīst Saulītis. Viņa ieskatā RS vairs nevar atļauties nevienu koruptīvu iepirkumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu