Mans "par" Indriķim Muižniekam • IR.lv

Mans “par” Indriķim Muižniekam

11
Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks. Foto: Zane Bitere, LETA
Anna Ramata-Stunda

Šķiet, visi Izglītības un zinātnes ministrijas konfliktā ar Latvijas Universitāti (LU) – par to, vai Indriķis Muižnieks ir likumīgi ievēlēts augstskolas rektors – iesaistītie jau ir no tā pamatīgi noguruši. Tomēr strīdam galu vēl neredz.

Šobrīd viss notiekošais izskatās pēc formālas pieķeršanās balsojuma procedūrai, un, cik esmu sekojusi līdzi, šie ministrijas iebildumi nešķiet līdz galam korekti. Drīzāk tie ir atklāti tendenciozi. Manuprāt, LU rūpīgi skaidroja notikušo vēlēšanu juridiskos aspektus un joprojām turpina to darīt. Ja arī LU Satvesmē noteiktajā kārtībā pastāvēja kāda sīka nianse, kas varēja radīt neskaidrības, tā nevarēja neko mainīt pašpārvaldes delegātu pārliecinošajā balsojumā.

Es ļoti ceru, ka valdība, lemjot par rektora Muižnieka apstiprināšanu amatā, vērtēs visu pēc būtības, nevis piešķirs pārmērīgu nozīmi sīkām – un pavisam viegli labojamām! – tehniskajām detaļām. Citādi tas varētu izskatīties vairs nevis kā vienas ministres nepietiekama izpratne par augstskolas pašpārvaldes tiesībām, bet gan visas izpildvaras pavisam apzinātas vēlmes šīs tiesības nelikumīgi iegrožot.

Es vienmēr esmu profesorā Muižniekā apbrīnojusi vadītāja talantu un vizionāra prātu, un tieši šādam cilvēkam ir jābūt augstskolas vadītājam.

Tagad, politiķiem un ierēdņiem nepamatoti apšaubot viņa tiesības, tiek nepelnīti nonievāts daudzu gadu darbs un tajos sasniegtais – gan Torņkalna kampuss, kura laboratorijās valda zinātnisks azarts, gan studētgribošo jauniešu pieplūdums LU, tam šogad sasniedzot jaunu rekordu. Mums ir jaunas pētījumu tēmas, kas drīz “apaugs” ar publikācijām un augstskolu reitinga punktiem. LU aug, būvējas un attīstās pēc skaidra, mērķtiecīga un loģiska plāna.

Runas par augstskolas stagnēšanu ir sadomātas. Mana saskarsme ar profesoru galvenokārt veidojas pētniecībā, un es zinu, ka Indriķis Muižnieks – gan kā biologs, gan kā vadītājs – vienmēr ir atvērts jauniem komandas biedriem un arī pats cenšas viņus iesaistīt zinātniskajā darbā.

Ko darīsim, ja valdība tomēr izlems rektoru neapstiprināt? LU ir izlēmusi vērsties tiesā. Savukārt Bioloģijas fakultātei ir savs “trumpis”. Tā aktīvi sadarbojas ar daudziem Latvijas uzņēmumiem, kam nepieciešami biotehnoloģijas risinājumi. Daži jau ir izauguši par nozīmīgiem spēlētājiem savā nozarē un eksportētājiem, ietekmīgiem nodokļu maksātājiem. Tajos strādā cilvēki, kuri ir mācījušies mūsu fakultātē, ar degošām acīs caurām dienām dzīvojuši pa tās laboratorijām – veicot pētījumus, kas kļuva par pamatu viņu veiksmīgam darbam, savam biznesam. Dzīvības zinātnes nozīme Latvijas ekonomikā arvien pieaug. Mēs vienmēr varam vērsties pie šo uzņēmumu vadības un profesionāļiem, lūdzot viņus paust publisku atbalstu Indriķim Muižniekam un LU.

 

Autore ir LU Bioloģijas fakultāte Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedras lektore un pētniece, SIA Alternative Plants līdzdibinātāja un izpilddirektore, AS Madara Cosmetics padomes locekle

Komentāri (11)

Liga Kale 16.08.2019. 11.33

Paldies, Anna! Vēlos pievienot arī savu “par”!

Profesora Muižnieka galvenais sapnis vienmēr ir bijusi LU attīstība. Viņš savu karjeras ceļu ir sācis kā jauns students un, pateicoties talantam, garām darba stundām, entuziasmam, komunikācijas spējām un skaidrai LU attīstības vīzijai, likumsakarīgi nonācis rektora amatā.

Žēl noskatīties kā ministres Šuplinskas, kas pati ir bijusi kvēla Latvijas Valsts brīvības noliedzēja (sk. Wikipedia rakstu ar atsaucēm), komanda cenšas nomelnot Profesoru par sadarbību ar VDK. Ticu, ka viņa paraksts ir čekas datu bāzē ir, jo Profesors sadarbojās ar rietumu universitātēm un bez paraksta uz ārzemēm viņu, vienkārši, nelaistu. Laikā, kad Valsts nevarēja atļauties zinātnisko aprīkojumu, Muižnieks to savai laboratorijai sarunāja no rietumu kolēģiem (lietotu, bet darba kārtībā), lai Universitātes zinātniskā darbība virzītos uz priekšu. Pats bija sastopams laboratorijā līdz vēlam vakaram aizraujot ar savām zinātniskajām idejām jauniešus. Tā tas ir bijis visos laikos.

LU attīstība no rīta līdz vakaram, visu darba mūžu- tas raksturo profesoru Indriķi Muižnieku- to pateiks ikviens, kas viņu pazīst. LU ir visa viņa dzīve!

No malas izskatās, ka tagad, kad liela daļa Muižnieka vīziju ir piepildījušās, kāds grib plūkt šī grūtā darba augļus, iesēdinot viņa vietā jebkuru, bezkonkrēta tālākās attīstības plāna.

Visā šajā LU nomelnošanas kampaņā, man paliek maza cerība, ka skauģi “ries”, bet “karavāna” ies tālāk. Tāpat kā profesoram Muižniekam laikos, kas bija bezcerības pilni, bija cerība un vīzija par pasaules līmeņa LU, kas tikko sākusi piepildīties.

+2
0
Atbildēt

1

    Liga Kale > Liga Kale 16.08.2019. 11.39

    Vārds “Ritumi” šajā gadījumā ar lielo burtu. Pirms publicēšanas nepamanīju, ka autokorektors to izlabojis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Voldemars Spungis 14.08.2019. 16.22

Tomēr, vajag noskaidrot, tieši kurš ir bijis tas īpaši neapmierinātais, kurš, pirmkārt, ir “uzbudinājis” masu medijus, iespējams, otrkārt, ir sniedzis interviju masu medijiem? Zaudētājs? Medijiem jau to vien vajag, jo sliktāk, jo labāk tiem! Tad iesaistījās viss birokrātiskais aparāts, ieskaitot Prezidentu. Iesaku pavērtēt LU sasniegumus šobrīd un ar perspektīvu! I.Muižnieka laikā LU kļuva par piemēru zinātnes menedžmentam gan no administrācijas viedokļa, gan no rezultātiem, gan reitinga Pasaules mērogā. Mums taču ir Dabas māja un Zinātnes māja! Attīstība turpinās. Gribat pārtraukt attīstību?

+3
-4
Atbildēt

2

    Sskaisle > Voldemars Spungis 14.08.2019. 16.43

    goda vārds nervi paliek švaki
    Kungs – Jūs no Toronto vai Rīgas? Dabas māja un Zinātnes māja šobrīd ir tikai un vienīgi būvnieku veiksmes stāsti – tādā nosacītā nozīmē.

    +3
    -4
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > Drosma 14.08.2019. 16.47

    par ātru aizskrēja – gribu teikt , ka ne jau būvnieku veiksmes stāstiem jākļūst par LU sasniegumu rādītāju –

    tā būvnieku mafiozā darbošanās tikai pacēla vāku un iznāca laukā tas sastāvējies gaiss –

    Nu nav LU nekāds pasaules līmenis , kaut gan vārētu būt un kā vēl

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > Drosma 15.08.2019. 12.33

    Nevajadzēja celt,ja ?Nu protams,studentiem labi apstākļi nav svarīgi,lai dzīvo jumtistabiņās un rīko izbraukuma lekcijas izgāztuvēs,tikai tā var rūdīties īsts tērauds un tad mums izselekcionēsies īsti ģēniji.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    no malas > Voldemars Spungis 15.08.2019. 15.02

    Jums taisnība. Lai JKP un Šuplinska celtu savu atpazīstamību, tiek izmantoti nelietīgi līdzekļi- publiski pazemota valsts lielākā augstkola, kura gan savos reitingos nevar mēroties ar Tartu universitāti, bet ir daudzkārt labāka par Rēzeknes augstskolu u.c.apšaubāmas kvalitātes augstskolām, kas būtībā ir koledžu lēmenī.
    Taču QS Austrumeiropas un Centrālāzijas (Emerging Europe and Central Asia, EECA) universitāšu reitingā LU ir ap 40. vietu, bet, piemēram, Rēzeknes skola- tikai 600 vietā!, https://lv.wikipedia.org/wiki/Latvijas_augstskolu_reitingi
    Universitātei tiek uzsūtīti ministrijas ierēdņi, kuriem acīmredzami bija jāapmierina Šuplinskas ambīcijas. Kā varam redzēt komentāros, pūlis, kuram nav pat sajēgas no akadēmiskās vides tiesiskā regulējuma, pašreizējo rektoru ir ar mieru bez pierādījumiem ” nolinčot” .

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 14.08.2019. 14.36

”Mēs vienmēr varam vērsties pie šo uzņēmumu vadības un profesionāļiem, lūdzot viņus paust publisku atbalstu Indriķim Muižniekam un LU.”

autorīt , tas nav normāli, ko jūs te sludiniet – tā čomu būšana – tu man , es tev- vai tiešām jūs nejūtiet , ka TO NENORMĀLI SMIRDĪGO , TO INDĪGI SMIRDĪGO KORUPCIJAS GARU LU

Kā nodokļu maksātāju un LU absolvente – es prasu un pieprasu tiesisku risinājumu vēlēšanu jautājumam un čekisma un korupcijas iznīdēšanu no LU

Man kauns par tām laboratorijām, kurās kopā ar visādiem izgudrojumiem izliaž korupciju un visādas tādas kroplības

Kā nav kauna to rakstīt un pēc tam vēl publicēt – manī tas tikai vairo pārliecbu, ka tur ir vairāk netīrības kā mums te stāsta

neliešu bandas – kārtējās , protmas !

+3
-4
Atbildēt

2

    Oskars Keišs > Drosma 14.08.2019. 18.53

    visiem anonīmajiem komentētājiem pietrūkst drosmes… Pilnīgi piekrītu Prof. V. Spuņģim!

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Oskars Keišs 15.08.2019. 09.31

    Apžēlojietiess , lūdzu , lūdzu – ierodas te viens cilvēciņš satērpies oskara un keiša drēbītēs un domā , ka baigi neanonīmais . Kas par muļķībām – jūs man tikpat svešš un anonīms, kā jebkurš gājējs vai braucējs Brīvības ielā

    vispirms pats ižģērbieties un tad no manis to prasiet un spuņģim es nepiekrītu ne plika, ne apģērbta un punkts un āmen!

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > Drosma 15.08.2019. 12.37

    Dullā bāba,apskaties,ko jaunkomunisti administratīvā kārtā taisās iecelt par rektoru Muižnieka vietā – Muižniekam vēlēšanās jau zaudējušu darboni.Lūk,kur ir īsta čomu būšana!
    https://www.delfi.lv/news/national/politics/par-lu-rektora-vietas-izpilditaju-grib-iecelt-juri-borzovu.d?id=51367539

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu