Kas jauns Lietuvā? • IR.lv

Kas jauns Lietuvā?

1
Viļņas modernās mākslas muzeju Mo projektējis amerikāņu arhitekts Daniels Lībeskinds. Publicitātes foto
Ilze Vītola

Jauni un interesanti muzeji «netālajās» ārzemēs — Tallinā, Viļņā un Varšavā. Trīs žurnāla numuros ar tiem iepazīstinām. Šoreiz — Viļņa, kas kļuvusi par jauna modernās mākslas muzeja mājvietu un atomtūrisma galamērķi

Lietuva kaļ dzelzi, kamēr tā karsta, un aktīvi izmanto ASV telekanāla HBO seriāla Černobiļa radīto uzmanību. Neskaitāmas tūres un virtuāli ceļveži aicina viesoties seriāla filmēšanas vietās Viļņā un Kauņā, bet tūroperatori piedāvā ekskursiju uz Ignalinas atomelektrostaciju, kur filmētas spraigākās seriāla ainas. Ignalinas AES, kas atrodas stundas braucienā no Daugavpils, jūlijā jau apmeklējuši 1630 ziņkārīgo. 

Savukārt Viļņā tūristi steidz uz Valsts drošības komitejas (VDK) muzeju un daudzdzīvokļu ēku rajoniem. Kaismīgākie seriāla fani var palikt arī seriāla stilā iekārtotos Airbnb apartamentos. Arī Kauņā filmēšanas vietu un citu kultūras objektu netrūkst. Ne velti tā izvēlēta par 2022. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu. 

Modernās mākslas muzejs Mo
Pagājušoruden vēsturiskā kinoteātra Lietuva vietā tika atklāts jauns modernās mākslas muzejs Mo. Muzejā, kuru izveidojuši mākslas mecenāti Viktors un Danguole Butki, skatāmi ap 4500 lietuviešu mākslinieku darbu no 60. gadiem līdz mūsdienām. Divas izstāžu zāles, grāmatnīca, lasītava, kafejnīca, kā arī skulptūru dārzs. 

8. augustā tika atklāta izstāde Mūsu selfijs (Our selfie), kurā gan lietuviešu, gan ārvalstu mākslinieki apcer pašbilžu konceptu.
Pylimo g. 17, Viļņa
Mo.lt

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu