Dizaineri Eleri: pasaulē jāiziet ar oriģinalitāti, kvalitāti • IR.lv

Dizaineri Eleri: pasaulē jāiziet ar oriģinalitāti, kvalitāti

1
Holgers un Ingūna Eleri. Foto — Reinis Hofmanis

Normāli cilvēkam par vides ietekmi vispār nebūtu jādomā, bet gan par to, cik labi var izdarīt savu darbu, saka dizaina biroja H2E īpašnieki Holgers un Ingūna Eleri intervijā žurnālam Ir Nauda. Viņi šovasar no ietekmīga dizaina nozares konkursa SEGD Global Design Awards 2019 ASV atveda divas nozīmīgākās balvas par Alūksnes bānīša stacijas projektu.

Ingūna Elere intervijā teic, ka lētums arī dizainā ir bīstams. “Latvijā valsts iepirkumos ir lētākā piedāvājuma princips, un redzam sekas. Labāk pasaulē iziet ar oriģinalitāti, kvalitāti.” Viņu atbalsta Holgers Elers, minot konkrētu piemēru no dzīves – “aizeju uz valsts iestādi kārtot dokumentus, pretī – nelaipns ierēdnis. Skatos apkārt uz telpu, mēbelēm – te bijis iepirkums par viszemāko cenu. Cilvēki, kas tur strādā, tā arī jūtas.”

Par savu darbu dizaina birojā abi stāsta, kā rodas idejas, jo pamatā Eleri ir mākslinieki. Viņu ideja bija radikāli un oriģināli mainīt dzejnieka Raiņa Tadenavas muzeja iekārtojumu, atsakoties no tradicionālā uzskata par muzejmājas ekspozīciju. Eleri, iedvesmojoties no vides, kurā līdz triju gadu vecumam dzīvojis dzejnieks, izlēma par pamatu ņemt sauli, ko pārvērta mazā koka lodītē, un visu ekspozīciju darbināja ar tās palīdzību. “Tā lodīte apmeklētājam vispirms jāiegūst, tad, ejot cauri ekspozīcijai, kaut kur jāiemet vai jāparipina. Bērniem ļoti patīk, viņi iesaista arī pieaugušos,” stāsta Holgers Elers.

Par šovasar iegūto balvu dizaineri teic, ka tas ir apliecinājums, ka birojs no Latvijas var būt vienā sarakstā ar tādiem topa vārdiem pasaulē kā Pentagram. “Vienmēr esam viņus apbrīnojuši, bet šoreiz viņi teica mums – cik lielisks darbs! Mēs saņēmām balvu par citādību, oriģinalitāti. Izmantojām šķūņa arhitektūru un tā substanci, smaržu,” stāsta Ingūna Elere par balvu ieguvušā Alūksnes bānīša projektu.

Vairāk lasiet žurnālā Ir Nauda šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu, spiediet šeit.

Komentāri (1)

Sskaisle 09.08.2019. 10.20

kopš šie cilvēki bija gatavi iznīcināt ozolus pie Nacionālā Teātra, lai saliktu tur kaut kādus bleķa ķēmus – manis pēc lai viņus pasludina par pasaules karaļiem – man viņi ir un paliek cilvēki ar mīnusa zīmi –

naudas cilvēki – jā – visticamāk , ka jā

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu