Kas jauns Igaunijā? • IR.lv

Kas jauns Igaunijā?

1
Britu fotogrāfa Džimmija Nelsona darbu izstāde fotomākslas centrā Fotografiska Tallinn. Foto — Raul Mee
Ilze Vītola

Jauni un interesanti muzeji «netālajās» ārzemēs — Tallinā, Viļņā un Varšavā. Trīs žurnāla numuros ar tiem iepazīstināsim. Šoreiz — Tallina. No pasaulslavena fotomuzeja līdz katra videospēļu entuziasta sapnim — kādi jauni kultūras pieturpunkti parādījušies Igaunijas galvaspilsētā un citviet valstī

Holivudas režisora Kristofera Nolana (Memento, Tumšais bruņinieks, Pirmsākums u. c.) jaunākās kinolentes Tenet filmēšana Tallinā nav vienīgais iemesls, kāpēc šovasar Igaunijas vārds izskanējis uz starptautiskās kultūras skatuves. Jūnijā Tallina kļuva par slavenā Stokholmas fotomuzeja Fotografiska pirmās filiāles mājvietu, apsteidzot Ņujorku un Londonu, kur arī plānots atvērt muzeju. 

Fotografiska Tallinn atrodas Telliskivi radošajā pilsētiņā, taču sākotnēji muzeju bija iecerēts dibināt Noblessner rajonā. Bijušais zemūdens rūpnīcu komplekss strauji attīstās, un rudenī šeit durvis vērs vēl divas vietas, kuru dēļ vērts doties uz Tallinu. 20. septembrī vienā no rūpnīcas ēkām atklās laikmetīgās mākslas centru Kai, bet oktobrī durvis vērs interaktīvais izgudrojumu centrs PROTO.

Fotomākslas centrs Fotografiska Tallinn

Pa kādreizējās rūpniecības ēkas sešiem stāviem izkaisītais mākslas centrs ietver vairākas izstāžu telpas, kafejnīcu un veikaliņu, restorānu 6. stāvā, no kura paveras brīnišķīgs skats uz Tallinu, plašu jumta terasi un zero waste konceptu virtuvē. Pašpasludināts par atvērtāko muzeju pasaulē, Fotografiska darbojas katru dienu no plkst. 9 līdz pat 1.00 nedēļas izskaņā. 

Līdz septembrim te apskatāmi britu fotogrāfa Džimmija Nelsona, norvēģietes Anjas Niemi, somu fotogrāfa Penti Sam-malahti un igauņu mākslinieces Annas Sti-nas Treimundas darbi. Centrs iecerējis celt Baltijas fotogrāfu prestižu, izstādot viņu veikumu līdztekus starptautiski atzītu fotogrāfu darbiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu