Mazāk mēslu, vairāk skolu • IR.lv

Mazāk mēslu, vairāk skolu

Sievietes šķiro savāktos plastmasas atkritumus, gaidot jaunās pārstrādes rūpnīcas atklāšanu. Pagaidām uzpircēji pieņem tikai specifiskus plastmasas izstrādājumus. FOTO — The New York Times
Anemona Hartokolisa, © The New York Times News Service

Āfrikas rietumkrasta valstī Kotdivuārā paprāvs sieviešu kolektīvs vāc plastmasas atkritumus, lai tos pārstrādātu ķieģeļos un būvētu skolas

Mariama Kulibalija no mājām izgāja jau pirms rītausmas. Četri bērni palika guļam vienkāršā, no betona blokiem celtā namiņā, kas atrodas Abidžānas ziemeļu nomales rajonā Abobo. Tur lielākoties dzīvo ostas un rūpnīcu strādnieki, taksometru vadītāji un ielu tirgotāji.

Mariama kopā ar draudzeni kājām aizgāja uz bagātāku pilsētas rajonu, kur dzīvo uzņēmēji, ārsti, juristi. Ejot no vienas krāšņām bugenvilijām ieskautas villas līdz nākamajai, sievietes rūpīgi pārbaudīja turīgo ļaužu izmestos atkritumus, savos lielajos grozos saliekot katru plastmasas izstrādājumu.

Mariama rosās paprāvajā Abidžānas sieviešu leģionā, kas pelna naudu, lielpilsētas ielās vācot plastmasas atkritumus un pārdodot tos pārstrādei. Tagad viņas kļuvušas par galvenajām personām jaunā projektā, kurā atkritumi tiek pārstrādāti plastmasas ķiegeļos un no tiem visā valstī ceļ jaunas skolas. Sadarbojoties ar kolumbiešu uzņēmumu, viena no lielākajām mūsdienu pasaules sērgām — plastmasas atkritumi — pārtop par vērtīgu izejmateriālu, turklāt sievietes var nopelnīt naudu iztikai, pie reizes uzlabojot gan vidi, gan arī izglītības iespējas. 

Mariama sapņo, ka atkritumu vākšana viņai palīdzēs izkulties no trūkuma un varbūt pat pievienoties vidusšķirai. «Pagaidām iepirkuma cenas nav diez cik labas,» skaidro sieviete. Taču drīzumā tiks atvērta jauna pārstrādes rūpnīca, un «tas mums varētu palīdzēt vairāk.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu