Jaunā Rīgas teātra pārbūves ideja ir svarīgāka par būvnieka biznesa interesēm • IR.lv

Jaunā Rīgas teātra pārbūves ideja ir svarīgāka par būvnieka biznesa interesēm

1
Jaunā Rīgas teātra ēku komplekss pagalmā. Foto: vni.lv
Kitija Gruškevica

Valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) solījums ir īstenot Jaunā Rīgas teātra (JRT) vēsturiskās mājvietas pārbūvi, ievērojot drošību, kvalitāti, budžetu un termiņus atbilstoši sākotnējai iecerei par Eiropas līmeņa teātri. Kopš ir noslēgts līgums ar būvnieku, esam konstatējuši pārkāpumus vai nepieņemamu rīcību no būvnieka puses katrā no šiem aspektiem.

Projektēts radošam procesam

Projekts ir komplicēts, tas paredz dubultot ēkas apjomu vēsturiskajā centrā, kur ir blīva apbūve, kas apgrūtina piekļuvi, kā arī sarežģīta izbūve pazemes daļā. Atbilstoši arhitektu iecerēm teātra izmantoto telpu platību plānots teju divkāršot – no 5146 m2 līdz 9767,1 m2. Trīs skatītāju zāles, vairākas mēģinājumu zāles, pilnībā aktieriem un citiem teātra darbiniekiem nodots radošais stāvs, kā arī modernas darbnīcas pagraba stāvā.

Tieši pagraba jeb pazemes daļa ir viena no svarīgākajām projekta sastāvdaļām, kas ļauj īstenot ieceri “teātris – māja”, no dekorāciju izgatavošanas līdz teātra izrādei visu izpildot vienkopus, netērējot liekus transporta, cilvēku vai laika resursus. Projekts nav greznība vai projektētāju untums. Tā ir teātra vajadzība.

Būvniekam bija visas iespējas un pienākums iepazīties ar projektu pirms līguma slēgšanas. Slēdzot līgumu, būvnieks apliecināja, ka var īstenot šo projektu atbilstošā kvalitātē, budžetā, termiņā. Mūsu ieskatā būvnieks ir vai nu mūs maldinājis par savām spējam paveikt darbus vai nav pienācīgā kārtā izvērtējis projekta dokumentāciju.

Nepilna informācija un vilcināšanās

Visā sadarbības procesā kopš 2018.gada 3.jūlija, kad tika parakstīts būvdarbu līgums ar pilnsabiedrību “RERE būve 1”, VNĪ ir bijis konstruktīvs sadarbības partneris. VNĪ savlaicīgi pieņēmis lēmumus atbilstoši konkrētajai situācijai, bet diemžēl nav saņēmis būvnieka izpratni un tikpat aktīvu, patiesi ieinteresētu rīcību, kas būtu nepieciešama kvalitatīvai un savlaicīgai līguma izpildei.

Esam centušies risināt situāciju ar būvnieku konstruktīvu sarunu ceļā un iesaistīties risinājumu meklēšanā, taču pēdējā sanāksme, kurā piedalījās augsti kvalificēts pieaicinātais nīderlandiešu eksperts, mums deva skaidru signālu, ka tā vietā, lai uzbūvētu teātri, būvnieks tikai meklē apstiprinājumus savai pozīcijai, iespējai noslēpt kļūdas, kas pieļautas darba gaitā, nesniedzot pieaicinātajam ekspertam visus faktus un pilnu pieejamo informāciju. Tas liek mums domāt, ka būvnieks vilcina termiņu un šo izmanto kā ieganstu papildu būvniecības termiņa pagarinājumam un finansējuma palielinājumam nevis godprātīgai projekta īstenošanai termiņos un kvalitātē.

Puse termiņa pagājusi

Termiņi, kvalitāte un drošība ir svarīgi gan mums, gan Jaunajam Rīgas teātrim. Ir pagājis gads, puse no plānotā būvniecības termiņa, bet nav pat pabeigta ēku demontāža, ir būtiski drošības pārkāpumi, kas radušies dēļ tā, ka atbilstoši prasībām netika veikti vibrācijas mērījumi. No būvnieka saņemam nepamatotus finanšu pieprasījumus – pakalpojumi, kuru faktiskā tirgus cena ir vien pāris tūkstoši, mums tiek piedāvāti par vairākiem desmitiem tūkstošu. Turklāt zinot, cik svarīgs šajā objektā ir termiņš, kas saistīts ar Tab Fab ERAF finansējuma apguvi, būvnieks vilcināja termiņus, lai iegūtu papildu finansējumu.

Bez kompromisiem ar sirdsapziņu un ar labākajiem nodomiem, izvērtējot gan projektētāju, gan būvnieku atbildību, pieņēmām lēmumu atbilstoši rīkoties – lauzt līgumu ar būvnieku.

Tālākā rīcība skaidra

Mums ir skaidrs tālākās rīcības plāns – gatavojam jaunu iepirkumu, aicināsim visus Latvijas būvniekus uz projekta sanāksmēm, liksim galdā visus pieejamos dokumentus, organizēsim sapulces, kurās sniegsim pilnu informāciju par projektu un līdz šim konstatēto. Darīsim visu, lai uzbūvētu teātri atbilstošā kvalitātē, ievērojot drošību, kontrolējot budžetu un saprātīgos termiņos. Plānojam, ka būvdarbi objektā atsāksies uzreiz pēc iepirkuma – gada nogalē, lai 2022.gada rudens sezonā Jaunā Rīgas teātra komanda var atgriezties pilnībā rekonstruētā un renovētā mājvietā.

Esam apņēmības pilni šo projektu īstenot sabiedrībai un teātrim labākajā veidā.

Kitija Gruškevica ir VNĪ valdes locekle

Komentāri (1)

Sskaisle 29.07.2019. 15.12

http://lbpa.lv/2019/07/inzenieru-grupa-kurbads-par-jauno-rigas-teatri/?fbclid=IwAR0rf1uDrW03jjs_UMyTSemqAn3-AwKMwrtD3eH_I0OWO3_t9W92AbfRz_I

Kopš būvfirmas ReRe izplatītās preses relīzes par līguma laušanu, mēs no kolēģiem un citiem ar būvniecību saistītiem profesionāļiem esam saņēmuši daudz jautājumus, publiskajā telpā ir bijis daudz dažādi apgalvojumi un dažādas spekulācijas. Tā rezultātā mums neatliek nekas cits kā publiski pastāstīt – kā mēs redzam visu notikušo. Tas, protams, samazina iespējas turpināt ar būvniekiem iesākto dialogu, tomēr saprotam ka arī mums ir jāatbild uz izteiktajiem apgalvojumiem.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu