Jānis Hūns, sudraba medaļa fizikas olimpiādē • IR.lv

Jānis Hūns, sudraba medaļa fizikas olimpiādē

«Pie panākumu sajūtas cenšos pierast jau trešo gadu, bet neizdodas un varbūt arī nevajag,» smaidot saka jaunais talants fizikā Jānis Hūns, kurš šovasar absolvēja Rīgas Valsts 1. ģimnāziju un gaida atbildi no Kembridžas Universitātes — vai ir uzņemts. Foto — Edmunds Brencis
Anda Burve-Rozīte

Pirmoreiz ar panākumiem no starptautiskās olimpiādes Jānis atgriezās Latvijā pirms trim gadiem — toreiz Portugālē viņam tika bronzas medaļa. Šogad Izraēlā — sudrabs. LU profesoru Vjačeslava Kaščejeva un Ģirta Barinova vadītā skolēnu komanda kopumā izcīnīja četras medaļas: sudraba un trīs bronzas. Jānis konkurēja ar 364 vidusskolēniem no 74 valstīm. Olimpiāde notika divās kārtās — eksperimentālajā un teorētiskajā. Katra ilga piecas stundas. Grandiozā zālē skolēni tika sasēdināti tā, ka savstarpējas konsultācijas nebija iespējamas, nevarēja pašķielēt uz kolēģa paveikto. Pat uz labierīcībām olimpiādes pārstāvji pavadīja, novēršot blēdīšanās risku.

Valstīm ir lielas ambīcijas uzvarēt. «Ķīna pārspēj visus vienmēr,» stāsta Jānis. «Šogad, piemēram, sliktākais ķīnietis bija 13. vietā, pārējie — topa desmitniekā.» Tomēr šogad pie zelta tika igauņi. 

Kura olimpiāde dzīvē viņam tā bija? Jānis kļūst domīgs. «Tik daudz, ka nevarēšu precīzi pateikt.» Kāds trakākais piedzīvojums Jānim olimpiādēs bijis, ņemot vērā stresu, kas jāiztur? «Vienā no Eiropas fizikas olimpiādēm kāda uzdevuma atrisinājumu izdomāju 20 minūtes pēc tam, kad biju izgājis no telpas,» viņš atbild. Olimpiādes viņu pieradinājušas pārvarēt emocijas. Šī pieredze palīdzēja arī šogad uzņemšanas pārbaudēs Kembridžā, atbildot uz āķīgajiem profesoru jautājumiem.

Pamatskolu Jānis pabeidza Āgenskalna Valsts ģimnāzijā — tur ieguva savu pirmo fizikas olimpiādes medaļu. Tad nomērķēja uz Rīgas Valsts 1. ģimnāziju. Šeit ļoti patika gan mācībās ieinteresētie skolēni, gan skolotāji ar radošu piegājienu savam priekšmetam. Šogad viņš absolvēja ģimnāziju ar vidējo atzīmi 9,1. «Vajadzēja stipri labāk pastrādāt,» viņš paškritiski nosaka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu