Ģenerālis jaunā realitātē • IR.lv

Ģenerālis jaunā realitātē

Ilmārs Lejiņš. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Jaunais NBS ģenerālis Ilmārs Lejiņš iesaka visiem saglabāt vēsu prātu un vērtēt darbus, nevis lasīt tviteri

Kad Ilmāram Lejiņam dots saskaņojums intervijai, īsziņu sarakstē apspriežam vairākas pusdienošanas vietas, un viņš izšķiras par labu Cafe Osiris, kurai šogad paliek 25 gadi — gandrīz tikpat, cik viņš ir dienestā Latvijas armijā.

Nupat viņa karjerā jauns pavērsiens — Sauszemes spēku mehanizētās kājnieku brigādes komandieris Lejiņš kļuvis par brigādes ģenerāli un darbu turpinās ASV, Norfolkā kā NATO Transformācijas pavēlniecības štāba priekšnieka otrais vietnieks Apvienoto spēku spēju attīstības jautājumos. «Latviski laikam būtu — departamenta priekšnieks,» viņš paskaidro. Šajā amatā ik pēc trim gadiem mainās Latvijas un Grieķijas pārstāvis.

Norfolkā ir viens no diviem NATO stratēģiskajiem štābiem, tā «uzdevums ir gādāt par nākotni — apmācība, izglītība, standarti, nākotnes vīzijas». Otrais Monsā, Beļģijā, atbild par alianses pašreizējām operācijām.

Amata pienākumi nākamos trīs gadus būšot pamatos divējādi. Pirmkārt, visu NATO dalībvalstu militāro akadēmiju akreditācija un NATO izcilības centru koordinācija. Otrkārt, «operacionālā eksperimentēšana — modelēt nākotnes karu, konfliktu un krīzes situācijas», viņš skaidro un atzīstas, ka šis darbs viņu interesē visvairāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu