Bankas «sagrābj» regulatoru? • IR.lv

Bankas «sagrābj» regulatoru?

Ilustrācija — Shutterstock
Indra Sprance

Bailes no tiesvedībām un politiskās banku ietekmes padarījušas FKTK par nozares ķīlnieku — šis OECD ekspertu slēdziens, ko valsts ir noslepenojusi, izgaismo FKTK vadības nomaiņu

Ar dāsnu atlīdzību 80% apmērā no gada mēnešalgas 15. jūlijā darbs noslēgsies Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājam Pēteram Putniņam un viņa vietniecei Guntai Razānei. Tas ir viens no pasākumiem finanšu jomas «kapitālajā remontā», ko premjers Krišjānis Kariņš (JV) skaļi pieteica februārī, valdībai cenšoties izvairīties no Latvijas nonākšanas Moneyval pelēkajā sarakstā kā finansiāli neuzticamai valstij. Neviens gan neesot ieteicis konkrēti nomainīt FKTK vadību, taču «sapratām, ka nepieciešams darīt vairāk, nekā ir rekomendācijās», Ir skaidro finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Tomēr Ir rīcībā nonākuši līdz šim slepeni OECD ekspertu secinājumi par FKTK neatkarību liecina — starptautiskie partneri saskata ne tikai sistēmiskas problēmas, bet izsaka skarbus secinājumus tieši par līdzšinējo komisijas vadību.

Noslepeno asu kritiku

Nesen Saeima grozīja FKTK darbību regulējošo likumu, nomainot FKTK struktūru un pārvaldību. «Galvenā doma ir tā, ka naudas atmazgāšanas uzraudzība FKTK tiek nolikta vienā līmenī ar prudenciālo uzraudzību,» pārmaiņas skaidro ministrs Reirs. Proti, «naudas atmazgāšana ir nevis viena maza sastāvdaļa, bet praktiski līdzvērtīga» banku sektora finanšu risku uzraudzībai.

Lai gan pēdējos gados FKTK trīskāršojis cilvēkresursus naudas atmazgāšanas kontrolei, attiecīgā departamenta vadītājs tomēr līdz šim pat nebija starp FKTK padomes locekļiem, kas pieņem lēmumus un to skaitā piemēro sodus tirgus dalībniekiem. Aizkulisēs labi zināms arī par saspringtajām attiecībām starp šī departamenta un FKTK vadību, kas aprīlī «uzsprāga» publiski — Atbilstības kontroles departamenta direktori Maiju Treiju atstādināja no amata saistībā ar kriminālprocesiem, kas ierosināti par Meridian Trade Bank iespējamiem pārkāpumiem. Interesanti, ka tieši Treijas vadītais departaments izpelnījās atzinību OECD ekspertu vērtējumā — starp visām kompetentajām iestādēm Latvijā tieši tas esot demonstrējis vislabāko izpratni par naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas draudiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu