Čiks ar podiem • IR.lv

Čiks ar podiem

Par trim podiem netālu no krustojuma ar Ģertrūdes ielu rūpi uzņēmusies kafejnīca Cafe M, kuras īpašniece Ulla Milberta ir viena no augu glābšanas aktīvistēm. Foto — Baiba Kļava
Baiba Kļava

Vērienīgie apzaļumošanas plāni Barona ielā beigušies ar fiasko — no 92 puķupodiem palikuši deviņi, par kuriem līdz gada beigām dome uzticējusi rūpēties pašiem pilsētniekiem

Karstuma vilnis šovasar Rīgā atnāca gluži negaidīts — pašvaldība nebija atvēlējusi līdzekļus Barona ielas puķupodos iestādīto mūžzaļo augu kopšanai, un tie sāka iznīkt. Kamēr pilsētvides aktīvisti pašu spēkiem mēģināja stādus glābt, dome naudu tā arī neatrada, tāpēc pagājušajā nedēļā podi ar visiem augiem tika vienkārši aizvākti. Ir skaidro, kā skaistā ielas apzaļumošanas iecere nonāca līdz tik dramatiskam iznākumam.

Atstāj bez kopšanas 

Ar Barona ielu saistītie pašvaldības plāni ir grandiozi — gan to apzaļumot un padarīt par skaistāko Rīgas ielu, gan vasarā atvēlēt tikai gājējiem, slēdzot autosatiksmi —, tomēr no šiem plāniem pagaidām sanācis čiks. Kopš aizvadītās nedēļas palicis tik vien greznuma kā pašu iedzīvotāju uz palodzēm izliktās puķes un dekoratīvie podi, ko pie kafejnīcām un veikaliem izlikuši uzņēmēji.

Podus jeb dekoratīvās vāzes Barona ielā uzstādīja 2017. gadā, kad tika pabeigti ielas rekonstrukcijas darbi. Sākotnēji to bija 95, bet daži tika sabojāti vai pārvērsti atkritumu novietnēs, tāpēc podu skaits bija sarucis līdz 92.

48 243 eiro — tāda ir kopējā summa, kas domes budžetā šogad bija nepieciešama ielas augu kopšanai un nomaiņai puķupodos atbilstoši sezonai, Ir stāsta domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece Kristīne Ermansone. Darbi ietvertu ziemas kompozīcijas izņemšanu, substrāta papildināšanu podos, pavasara kompozīcijas veidošanu, mulčēšanu, laistīšanu, materiālu un transportēšanas izmaksas. Viena poda apkopšanas un uzturēšanas izmaksas gada griezumā būtu 524 eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu